Οffshore: Αντεπίθεση της κυβέρνησης με απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες εκτός Ελλάδος

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(Γ. ΛΙΑΚΟΣ)

 

Η κυβέρνηση σήκωσε τελικά το γάντι της πρόκλησης θέλοντας να ξεκαθαρίει ότι δεν αστειεύεται σε θέματα διαφθοράς. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για διάταξη σχετικά με τη συμμετοχή πολιτικών σε offshore εταιρίες σε χώρες φορολογικά συνεργάσιμες, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ανακοίνωσε ότι καταθέτει άμεσα τροπολογία η οποία θα απαγορεύει ως ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή  μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων αλλά και των συγγενών τους, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο  εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

Με τη πρωτοβουλία της αυτή, η κυβέρνηση απαντά στις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε ακόμη και στο εσωτερικό της, για την νομοθετική της πρωτοβουλία, την οποία ωστόσο, η κ. Γεροβασιλη στην σχετική ανακοίνωσή της, επιχειρεί να δικαιολογήσει, με βάση τις απαιτήσεις διεθνών οργανισμών και επιτροπών.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, η Αυγή είχε κυκλοφορήσει με πρωτοσέλιδο τίτλο, πιάνοντας τη κυβέρνηση «οφσάιντ» στο θέμα των offshore εταιρειών.

Ωστόσο η επίμαχη ρύθμιση που ξεσήκωσε την κατακραυγή, δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ  ΦΕΚ A 94 – 27.05.2016 μαζί με το σύνολο του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου,  του οποίου αποτελεί μέρος. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι απέκτησε ήδη νομική ισχύ και ως επιεικέστερος νόμος, απαλλάσει των ευθυνών τους και των συνεπειών, όσα πολιτικά πρόσωπα είχαν συμμετοχή σε εταιρείες εκτός Ελλάδος, αρκεί να ήταν σε χώρες που θεωρούνται φορολογικά συνεργάσιμες.

Η κυβέρνηση αποφάσισε όμως να προσχωρήσει στην άμεση κατάργηση της ρύθμισης αυτής, για λόγους ηθικούς και συμβολικούς. Είναι η απάντηση της στο ρευστό κλίμα που καλλιεργεί η αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια της να εμφανίσει την κυβέρνηση ευάλωτη ηθικά.

Επειδή στη κυβέρνηση θεωρούν ανεπίτρεπτο να δημιουργούνται παραπλανητικές εντυπώσεις σ΄ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε το ηθικό πλεονέκτημα, αποφασίσθηκε να γίνει άμεσα η κατάθεση της τροπολογίας-απαγόρευσης και να ζητηθεί η ψήφισή του απ όλα τα κόμματα.

Για το λόγο αυτό, η κυβερνητική εκπρόσωπος στις δηλώσεις της διατύπωσε αιχμές και κατά αρχηγού κόμματος μιλώντας για απόσυρση μετοχών και συγγενικών προσώπων από ξένες εταιρείες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου

Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.

Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.

Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες  εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας.

Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή.

Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.

Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.

Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες  και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες-  κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο  πολιτικό προσωπικό.

Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ  δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι.

Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.

Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή  μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων,  στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο  εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες  ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου  με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε  να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.

Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.

Το επίμαχο άρθρο όπως δημοσιεύθηκε

Στο άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου, η διάταξη προβλέπει ότι τα πολιτικά πρόσωπα και οι συγγενείς τους απαγορεύεται να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρείες που έχουν έδρα μη φορολογικά συνεργάσιμα κράτη. Δηλαδή, στα υπόλοιπα, επιτρέπεται.

 Άρθρο 178

Το άρθρο 8 του ν. 3213/2003, όπως ισχύει μετά τη θέση σε ισχύ του άρθρου 1 παρ. 5 του ν. 3849/2010 (Α΄ 80), αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 8 Συμμετοχή σε εταιρεία με έδρα σε μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος

1. Στα μέλη της Κυβέρνησης, στους Υφυπουργούς, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσω- πούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές, στον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης, στους Γενικούς και Ειδικούς Γραμμα- τείς Υπουργείων, στους Γενικούς Γραμματείς των Απο- κεντρωμένων Διοικήσεων, στους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους, στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, στους Προέδρους, Διοικητές, Υποδιοικη- τές και Γενικούς Διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων, που ελέγχονται από το κράτος, καθώς επίσης στα πρόσωπα των περιπτώσεων θ΄ και ι΄ της παραγράφου 1 του άρ- θρου 1 απαγορεύεται να συμμετέχουν είτε οι ίδιοι, είτε με παρένθετα πρόσωπα, στο κεφάλαιο ή στη διοίκηση εταιρειών που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα, κατά την έννοια του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Α΄ 167) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί βάσει της ως άνω διά- ταξης και ισχύουν κάθε φορά.

2. Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία που έχει ως έδρα κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα κατά την έννοια υπουργικής απόφασης που εκδίδεται σύμφωνα με τις παραγράφους 1 έως 5 του άρθρου 65 του ν. 4172/2013 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here