Οδηγία ΕΚΤ στις τράπεζες να παγώσουν τη διανομή μερισμάτων

Με στόχο την ενίσχυση των διαθεσίμων τους καθώς ο κίνδυνος για βαθιά ύφεση στην παγκόσμια οικονομία είναι περισσότερο από ορατός, οι τράπεζες αναγκάζονται να «παγώσουν» τη διανομή μερισμάτων καθ’ υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδηγούν σε παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας και ο ρόλος των τραπεζών για την επιβίωση των επιχειρήσεων που έχουν ανάγκη ρευστότητας είναι πολύ σημαντικός, η ΕΚΤ ζήτησε από τις τράπεζες την περασμένη εβδομάδα να μη διανείμουν μερίσματα και να μην προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών τους τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, εκτιμώντας ότι έτσι θα μπορούσαν αυτές να εξοικονομήσουν 30 δισ. ευρώ και να τα χρησιμοποιήσουν για τη στήριξη της οικονομίας.

Το αίτημα της ΕΚΤ ήταν κάτι σαν «αντιστάθμισμα», καθώς η κεντρική τράπεζα βοήθησε τις τράπεζες να αντεπεξέλθουν, επιτρέποντάς τους να μειώσουν τα κεφάλαια και τα ταμειακά «μαξιλάρια» τους καθώς και να πάρουν φθηνά δάνεια.

Πάντως, τα πιστωτικά ιδρύματα άλλων χωρών, όπως της Ελβετίας και των ΗΠΑ, προχωρούν, αγνοώντας την κατάσταση, σε καταβολές μερισμάτων.

Στην Ιταλία, που είναι το επίκεντρο της έξαρσης του ιού στην Ευρώπη, η Unicredit ανακοίνωσε χθες το πάγωμα της προγραμματισμένης καταβολής μερίσματος για το 2019 και της επαναγοράς μετοχών, ενώ η ολλανδική τράπεζα ABN Amro, η οποία επλήγη από την απώλεια σχεδόν 200 εκατ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αναταραχής στην αγορά, ακολούθησε, ανακοινώνοντας επίσης τη μη διανομή μερίσματος επί του παρόντος.

Ανάλογες αποφάσεις έλαβαν οι τράπεζες ING και Rabobank, η βελγική τράπεζα KBC, στην Ιρλανδία, η Bank of Ireland και η Allied Irish Banks.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here