Ωδή Αμφιπόλεως: Η αρχαία μητρόπολη και οι ομορφιές του σημερινού τοπίου

Για δώδεκα αιώνες, από 437 π.Χ. έως και τον 7ο αι. μ.Χ., υπήρξε το μεγάλο μητροπολιτικό κέντρο της ελληνικής αρχαιότητας στη Βόρεια Ελλάδα. Η πρωτοκαθεδρία της Αμφίπολης ήταν αδιαμφισβήτητη στον ελληνικό κόσμο, πολύ πριν δημιουργηθούν άλλες μεγάλες πόλεις στη Μακεδονία. Σήμερα, υπάρχουν πολλά ακόμη να ανακαλύψει κανείς, επισκεπτόμενος αυτήν την αρχαία «μητρόπολη» και την σύγχρονη εκδοχή της.

Η Αμφίπολη, χτισμένη σε περίοπτη θέση κοντά στη θάλασσα και στις εκβολές του Στρυμόνα, στις παρυφές του δυτικού Παγγαίου, για μια πολύ μεγάλη περίοδο στην αρχαιότητα υπήρξε νευραλγικός ναυτικός κόμβος, λιμάνι και εμπορικός σταθμός, με στρατηγική σημασία. Κατά τους κλασσικούς, μακεδονικούς, ελληνιστικούς, ρωμαϊκούς και βυζαντινούς χρόνους, υπήρξε σημείο διαρκούς αναφοράς, κέντρο σημαντικής οικονομικής, κοινωνικής, εμπορικής, πολιτιστικής ζωής.

Η πρόσφατη ανακάλυψη στο λόφο Καστά είναι ενδεικτική του ειδικού βάρους και της θέσης της Αμφίπολης στον αρχαίο κόσμο, όμως δεν αποτελεί τη μόνη ένδειξη της σπουδαιότητας της. Ενισχύει και επιβεβαιώνει όσα ήδη είναι γνωστά από τις πηγές, τους μύθους, τις μαρτυρίες, για το βαρύ ιστορικό φορτίο της. Η σημερινή κωμόπολη, με το πλουσιότατο σε εκθέματα, αρχαιολογικό μουσείο της, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας εκτεταμένης περιοχής με πολυκύμαντη ιστορική διαδρομή, με ιστορικούς «πρωταγωνιστές» της, το Θουκυδίδη, τον Αγνωνα, το Βρασίδα και τον Κλέωνα, τους Μακεδόνες Βασιλείς, τον Φίλιππο τον Β και τον Μέγα Αλέξανδρο, τη σύζυγο του Ρωξάνη και τον γιό του, τον Κάσσανδρο, μέχρι και την κατάλυση της Μακεδονίας, τον Περσέα και τον Ρωμαίο Αιμίλιο Παύλο, μέχρι και τον Απόστολο Παύλο, που ακολουθώντας την Εγνατία οδό την επισκέφθηκε το 49 ή 50 μ. Χ., έδρα επισκόπου ως το 692 μ. Χ. με τη βυζαντινή εποχή να τη διοικούν οι άρχοντες Αλέξιος και Ιωάννης Πριμικίρης και ως τους νεώτερους χρόνους και τη «σκοτεινή» ανάμνηση των μαρτυρικών και κατεστραμμένων χωριών της Κορμίστας και των Κερδυλλίων των θυμάτων της κατοχής και της αντίστασης.

Όπως επίσης διαθέτει και ένα πλήθος από φυσικές ομορφιές, το βαθύ φαράγγι του Αγγίτη, το «Φαράγγι του Ορφέα», με τα μονοπάτια πεζοπορίας, τα εκατοντάδες λαξευμένα σκαλιά που οδηγούν στη γέφυρα η οποία ενώνει τις δύο πλευρές του ποταμού, με τους μακρινούς ποδηλατοδρόμους πλάι στο φαράγγι και πρώτο και κύριο, το απίστευτο σε ομορφιά και γεωλογική αξία, το Σπήλαιο της Αλιστράτης, ηλικίας τριών εκατομμυρίων ετών (!), με τους σπάνιους και πυκνούς, σε όλη τη διαδρομή των χιλίων μέτρων του, σταλακτίτες και σταλαγμίτες

Αυτή την Αμφίπολη, την ένδοξη, την ιστορική, την μαρτυρική, την μητρόπολη του αρχαίου κόσμου, την «όαση» του βλέμματος του επισκέπτη, του περιηγητή, που από τα ορεινά της σημεία, από το Παγγαίο, από τα παλιά Κερδύλλια, από το Φαράγγι του Ορφέα, ατενίζει τη «φιδίσια» ροή των δύο ποταμών να διασχίζουν ένα «πέλαγος» πράσινου, φροντισμένες καλλιέργειες και βιότοπους με δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση και με αγριολούλουδα, πριν τα νερά τους σμίξουν με εκείνα της ανοιχτής θάλασσας, θέλησε να αναδείξει η «Ωδή Αμφιπόλεως», που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο, το 1ο Τουριστικό Συμπόσιο Δυτικού Παγγαίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) και με συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών. Η υφυπουργός Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά επισκέφθηκε την περιοχή και το συμπόσιο και συνεχάρη τους διοργανωτές της «Ωδής Αμφιπόλεως», οι οποίοι είναι ενεργοί πολίτες, καταγόμενοι από την περιοχή, που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη της.

«Έχουν την αγωνία της περιοχής, κατάγονται από τα γύρω χωριά του Δυτικού Παγγαίου και αποφασίσαμε, να πάρουμε μαζί μας εκπροσώπους του τύπου για να δουν από κοντά τις ομορφιές της περιοχής, με εξέχοντα και πρωτεύοντα τον Τύμβο Καστά. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον όλης της παγκόσμιας κοινότητας για αυτό το μοναδικό εύρημα, του οποίου η ανασκαφή είναι σε εξέλιξη και προς το παρόν δεν είναι επισκέψιμο. Το ΥΜΑΘ είναι ανοιχτό σε διοργανώσεις σε κάθε περιοχή αρμοδιότητας του και σε όποιον ζητήσει τη συνδρομή του» δήλωσε η κ. Κόλλια ? Τσαρουχά και πρόσθεσε : «Να δώσουμε όλες τις πληροφορίες, αναδεικνύοντας αυτούς τους τόπους, που δεν είναι μόνο αρχαιολογικοί, αναφέρονται και στην καθημερινότητα και στη σημερινή εποχή, όμορφοι τόποι ανεκμετάλλευτοι, που χρειάζονται την ιδιωτική πρωτοβουλία και προφανώς την κρατική φροντίδα για να αναδειχθούν και να επιτελέσουν το σκοπό για τον οποίο έγινε και η «Ωδή Αμφιπόλεως».

«Πρέπει να συγχαρούμε την πρωτοβουλία της «Ωδής Αμφίπολεως», πιστεύουμε, ότι είναι από τους λίγους τρόπους, ο επισκέπτης να έρχεται σε επαφή με τα μνημεία, να τα αγαπήσει και να τα κάνει κτήμα του» πρόσθεσε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών Πηνελόπη Μάλαμα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της «Ωδής Αμφιπόλεως» Δημήτρης Γαρούφας ανέφερε τους λόγους, για τους οποίους συστάθηκε η πρωτοβουλία, μετά την αποκάλυψη του Τύμβου Καστά.

«Η ανασκαφή απασχόλησε την παγκόσμια επικαιρότητα το 2014 και από την αγωνία μας για την περιοχή αποφασίσαμε να δραστηριοποιηθούμε και διοργανώσαμε αυτό το συμπόσιο, με στόχο την ολιστική και πρότυπη ανάπτυξη της περιοχής. Θέλουμε επισκέπτες που θα που μένουν στην περιοχή για διάστημα ικανό να δουν όλα αυτά που προσφέρει, τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της και τις ομορφιές της» τόνισε ο κ. Γαρούφας και συνέχισε: «Θέλουμε η Αμφίπολη να ξαναγίνει περίβλεπτος, όπως ήταν, ως ένα διεθνές πολιτιστικό κέντρο με εκδηλώσεις υπερεθνικής εμβέλειας, διότι σε δεδομένη χρονική στιγμή εξέφρασε το πνεύμα του Οικουμενικού Ελληνισμού και αυτό το πνεύμα πρέπει να εκφράζει και στο μέλλον ως ένα πρότυπο πολιτιστικό κέντρο».

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here