Οχι Βοσνίας σε τουρκικό αίτημα έκδοσης γκιουλενιστή

Δικαστήριο της Βοσνίας απέρριψε αίτημα της Άγκυρας να εκδώσει τον Τούρκο υπήκοο Hümeyra Gökçen που θεωρείται ύποπτος για διασυνδέσεις με το κίνημα FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν.  Η Τουρκία θεωρεί το κίνημα του Γκιουλέν ως τρομοκρατική οργάνωση και ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, το 2016.

Σύμφωνα με το Reuters, η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη με δεδομένο ότι ούτε τα Ηνωμένα Έθνη ούτε το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναγνωρίζουν το FETO ως τρομοκρατική οργάνωση, άρα οι κατηγορίες εναντίον του Gökçen δεν μπορούν να υποστηριχθούν.

Το δικαστήριο δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση, ούτε αποκάλυψε εάν η Τουρκία είχε υποβάλει παρόμοιες αιτήσεις για απέλαση.

Να σημειώσουμε πως το τελευταίο διάστημα οι πιέσεις της Τουρκίας έχουν ενταθεί. Τα αιτήματα για δίκες Τούρκων υπηκόων που φέρονται να συνδέονται με το κίνημα Gülen, έχουν πολλαπλασιαστεί.

Να θυμίσουμε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο Σεράγεβο (σ.σ. τον περασμένο μήνα), είχε ζητηθεί από τη Βοσνία να ληφθούν περισσότερα μέτρα εναντίον των οπαδών του Γκιουλέν.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, έξι Τούρκοι υπήκοοι που συνελήφθησαν στο Κοσσυφοπέδιο με υποψίες σύνδεσης με το κίνημα Γκιουλέν εκδιώχθηκαν κρυφά στην Τουρκία, μια κίνηση που ώθησε τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ραμούς Χαραντινάι να αντικαταστήσει τον υπουργό Εσωτερικών και τον αρχηγό της κρατικής ασφάλειας.

Το κυνήγι των Γκιουλενιστών

Με την Άγκυρα να συνεχίζει τις συλλήψεις Πανεπιστημιακών και κρατικών λειτουργών που συνδέονται με το FETO, ο τουρκικός τύπος αναφέρει σήμερα νέα επιχείρηση του λιμενικού της γείτονος, με σκοπό την αποτροπή διαφυγής τους σε ξένες χώρες.

Δημοσιεύματα αναφέρουν πως 16 άτομα (μεταξύ των οποίων έξι παιδιά) κινήθηκαν με κατεύθυνση την Κω προκειμένου να διαφύγουν από την Τουρκία ωστόσο, εντοπίστηκαν από τουρκική ακταιωρό και μετά από κυνηγητό έπεσαν πάνω σε βράχια, βγήκαν στη στεριά και συνελήφθησαν.

Όπως μεταδίδουν τα τούρκικα ΜΜΕ, πρόκειται μεταξύ άλλων για πρώην δικαστικούς και στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here