ΟΧΙ, το SEATRAC δεν αρκεί από μόνο του για την πρόσβαση των αναπήρων στη θάλασσα

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

 

Το σύστημα ανεμπόδιστης πρόσβασης στη θάλασσα SEATRAC των ανθρώπων με κινητική αναπηρία, αποτελεί στα σίγουρα ένα πολύ καλό νέο. Τα τελευταία χρόνια που ξεκίνησε να τοποθετείται σε ελληνικές παραλίες, πρόσφερε τη δυνατότητα της πρόσβασης στο υγρό στοιχείο σε πολλούς ανθρώπους που τη στερούνταν.

Με αφορμή την επανεκκίνηση της εγκατάστασης σε ελληνικές παραλίες SEATRAC για την τρέχουσα θερινή περίοδο, καλές είναι κάποιες επισημάνσεις ώστε η υπόθεση τούτη που ξεκίνησε σαν “καλό νέο” – υπό την έννοια της απελευθέρωσης κάποιων δυνατοτήτων – να εξελιχτεί σε νέο απελευθερωτικό: υπό την έννοια της άσκησης αυτών απελευθερωμένων πλέον δυνατοτήτων από όσο το δυνατόν περισσότερους και περισσότερες.

Το πώς αυτής της μετάβασης – από τη δυνατότητα στην άσκησή της – κωδικοποιεί σε πέντε φράσεις η σχετική ανακοίνωση της άμεσα εμπλεκόμενης με αυτή την υπόθεση (στην πρώτη γραμμή για την εδραίωσή της, όταν στα πρώτα στάδιά της έγινε στόχος ρατσιστικών επιθέσεων των κάθε λογής φορέων και προσώπων, εραστών της βαθιά ρατσιστικής αντίληψης περί κανονικότητας) Κίνησης Χειραφέτησης ατόμων με αναπηρία. Τελείως επιγραμματικά:

  1. Η εγκατάσταση του SEATRAC δεν αρκεί από μόνη της για την ανεμπόδιστη πρόσβαση των αναπήρων στη θάλασσα. Οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικές Αρχές είναι σημαντικό να φροντίσουν για ολόκληρη την αλυσίδα προσβασιμότητας, όπως αυτή περιγράφεται, με σαφείς οδηγίες, στη σχετική νομοθεσία, αλλά σπανίως εφαρμόζεται από τους παράκτιους δήμους. Η εγκατάσταση του συστήματος γίνεται συνήθως για «τα μάτια του κόσμου», παραβλέποντας την ουσία που είναι το πώς θα φτάσει μέχρι εκεί ο/η ανάπηρος/η.
  2. Η μέχρι σήμερα τοποθέτηση των SEATRAC γίνεται δίχως να έχει προηγηθεί καμία προσπάθεια εξοικείωσης του πληθυσμού με την «άγνωστη χώρα της αναπηρίας» με αποτέλεσμα να καταστρέφονται κάθε καλοκαίρι τα μηχανήματα από τους/τις κάθε λογής αναπηροφοβικούς/ες και ρατσιστές/τριες. Η αδιαφορία που έχει επιδείξει η πολιτεία και οι περιφέρειες ανά την Ελλάδα και η έλλειψη εκπαίδευσης του γενικού πληθυσμού για την αποδοχή τόσο της εγκατάστασης όσο και των ανθρώπων που τη χρησιμοποιούν, πληρώνονται εν τέλει πολύ ακριβά.
  3. Το δικαίωμα πρόσβασης κάθε ανάπηρου/ης στη θάλασσα είναι αναφαίρετο, η δε παρακώλυσή του συνοδεία κραυγών ρατσιστικού μίσους δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια είναι αδιαπραγμάτευτο.

*Ενημερωτικά: Τα εγκατεστημένα στην Ελλάδα και Κύπρο SEATRAC θα τα βρείτε στο http://www.tobea.gr/?q=content/408]

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here