Οχι πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκία

Τη λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, το NATO και άλλους διεθνείς Οργανισμούς με στόχο την αποτροπή δημιουργίας πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία ζητούν με επιστολή τους 18 διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες.

Όπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων στη σχετική επιστολή-διακήρυξη έχει επανειλημμένα αναφερθεί από διακεκριμένους Τούρκους Έλληνες Αμερικανούς και άλλους διεθνούς κύρους σεισμολόγους ότι το Ακούγιου βρίσκεται επάνω σε σεισμική περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εγκατασταθεί εκεί πυρηνικός αντιδραστήρας. Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος είτε λόγω ισχυρού σεισμού είτε λόγω ανθρωπίνου λάθους όπως στο Τσέρνομπιλ τον Απρίλιο του 1986 σύμφωνα με μελέτες Καναδών επιστημόνων θα προσβληθούν από ραδιενέργεια δεκάδες εκατομμύρια κάτοικοι σε Ιταλία Βαλκάνια και Μέση Ανατολή. Το Αιγαίο Πέλαγος θα μολυνθεί νια δεκάδες χρόνια και η Ελλάδα θα μολυνθεί μέχρι και εκατό φορές περισσότερο από άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Από τη λειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα προκύπτουν ραδιενεργά κατάλοιπα και άλλα ραδιενεργά υλικά ή και πρώτες ύλες ιj x ουράνιο υψηλής ραδιενέργειας τα οποία συχνά μεταφέρονται διά θαλάσσης και σε περίπτωση ναυαγίου το Αιγαίο Πέλαγος θα μολυνθεί από ραδιενέργεια για δεκάδες χρόνια.

Για τους παραπάνω λόγους όπως επισημαίνουν η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας το NATO και άλλους διεθνείς Οργανισμούς να αποτρέψουν λόγω επικινδυνότητας την κατασκευή των πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακούγιου. Την επιστολή υπογράφουν οι επιστήμονες Νίκος Κατσαρός Χρήστος, Γοΰβης Μιλτιάδης, Καρα γιάννης Παύλος, Δημοτάκης Γεράσιμος, Χουλιάρας Παναγιώτης, Φίλντισης Μιχαήλ, Σκούλλος Ανδρέας, Κ Θεοφίλου, Παναγιώτης Απ Σίσκος, Κώστας Κασσιός, Ανδρέας Γιανουλόπουλος, Γιώργος Βασιλικιώτης, Τάσος Κατσάνος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Κουτσολέλος, Σπυρίδων Ραψομανίκης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here