Οχι από Κομισιόν στη πρόταση Σόιμπλε για ανάθεση ελεγκτικού ρόλου στον ESM

Αρνητική είναι η θέση της Κομισιόν, όπως προκύτει από την απάντηση του αρμοδίου Επιτρόπου Οικονομικών Π. Μοσκοβισί σε σχετική ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοουλίου Δ. Παπαδημούλη,  στη πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε σχετικά με την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων από μη πολιτικούς θεσμούς όπως η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, η Επιτροπή είναι κατ’ εξοχήν «πολιτικός» θεσμός και για αυτό αδυνατεί να επιβάλει την τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν οι κυβερνήσεις, με βάση το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ως εκ τούτου ο Β. Σόιμπλε, προτείνει ο ρόλος αυτός να δοθεί στον ΕSM, ο οποίος, ακριβώς επειδή δεν λογοδοτεί πουθενά, έχει τεχνοκρατικό ρόλο στις διαδικασία υλοποίησης των κανόνων στην Ευρωζώνη.

Ο Π. Μοσκοβισί, αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές που στόχο έχουν την υποβάθμιση του ρόλου της Επιτροπής, καθώς και στην μετατροπή της εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων σε καθαρά τεχνοκρατική διαδικασία, υπογράμμισε στην απάντησή του πως «καθήκον της Επιτροπής, είναι να διασφαλίζει ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων με την καλύτερη δυνατή χρήση της ευελιξίας των υφιστάμενων κανόνων».

Παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί, επιχειρεί να θέσει τέλος στην συζήτηση που αφορά τον ρόλο της Κομισιόν τονίζοντας πως «η Επιτροπή θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί υγιή οικονομικά κριτήρια και να λαμβάνει υπόψη τις ειδικές περιστάσεις κάθε χώρας σεβόμενη πλήρως το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Β. Σόιμπλε είχε καταθέσει ερώτηση προς τη Κομισιόν, ζητώντας της να σχολιάσει την πρόταση αντικατάστασης της από τον ESM και ρωτώντας το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι «η τήρηση άκαμπτων κανόνων, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα επιμέρους χαρακτηριστικά των κρατών μελών, αποδεικνύεται ανεφάρμοστη».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here