Ο μεγαλοπρεπής εορτασμός του Αγίου Διονυσίου στη Ζάκυνθο

 

Ολόκληρη η Ζάκυνθος έλαμψε πανηγυρίζοντας την εορτή του Αγίου Διονυσίου, πολιούχου της πόλης του νησιού, κατά το τριήμερο 23 έως 26 Αυγούστου 2016.

Η Ζάκυνθος κάθε καλοκαίρι εορτάζει την Μετακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Προστάτη Aγίου της, από τα νησιά Στροφάδες στη Ζάκυνθο, η οποία συνέβη το 1717.

Κατά την διάρκεια του τριημέρου όλοι οι κάτοικοι του νησιού – ντόπιοι και τουρίστες- τιμούν και προσηλώνουν το νου τους μπροστά στο άφθαρτο Λείψανο του Αγίου, ενώ ταυτόχρονα ακολουθούν με ευλάβεια και συγκίνηση κάθε Τελετή και Ακολουθία που πραγματοποιείται.

Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος    Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος

Την Τρίτη 23 Αυγούστου 2016 στις 7 μ.μ έγινε η Επίσημη Κάθοδος του «Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου» από την Ιερά Μονή στον Ιερό Ναό και λίγο αργότερα ακολούθησε Δοξολογία με Περιφορά του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου Διονυσίου μέσα στο Ναό και Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός.

Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος

Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016, η οποία είναι και η «κύρια» ημέρα της εορτής, στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η Ακολουθία του Όρθρου και λίγο αργότερα η νυχτερινή Θεία Λειτουργία.

Στις 7.30 το πρωί άρχισε ξανά η Ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος     Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος

Την συγκεκριμένη ημέρα λαμβάνει χώρα η περίφημη Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος Του Αγίου Διονυσίου στην πόλη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακύνθου και με τη συμμετοχή πολλών Αρχιερέων, όλου του ιερού Κλήρου του νησιού και των χιλιάδων πιστών. Ωστόσο, το φετινό καλοκαίρι δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η «παράδοση» λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών.

Η κοινωνία της Ζακύνθου δεν πτοήθηκε ωστόσο από τη βροχή και παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις.

Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος  Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος

Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος  Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος

Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος  Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος

Χαρακτηριστικό ήταν το μουσικό εκκλησιαστικό ιδίωμα που ακουγόταν από την Φιλαρμονική Ζακύνθου και Μεσολογγίων κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου, η παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και η παρουσία των προσκόπων στην πλατεία που πλαισιώνει τον Ναό. Αμέσως μετά, ακολούθησε σύντομη ομιλία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο.

Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος  Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος

Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος  Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος

Παρόντες ήταν και οι πολιτικοί Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,  Χαράλαμπος – Σταύρος Κοντονής, υφυπουργός Αθλητισμού και Βασίλης Λεβέντης πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016, στις 8.30 π.μ τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στις 11π.μ έγινε η περιφορά του Σεπτού Λειψάνου μέσα στο Ναό του Αγίου Διονυσίου, ώστε να επανατοποθετηθεί ξανά στην Ιερά Λάρνακα.

Άγιος Διονύσιος, ΖάκυνθοςΑξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως κατά την διάρκεια του τριημέρου ο Ναός του Αγίου Διονυσίου παραμένει ανοιχτός και μετά τα μεσάνυχτα υπό την προστασία των αστυνομικών αρχών, με σκοπό κάθε πιστός να έχει τη δυνατότητα να προσκυνήσει τον Άγιο μέσα στον Ναό πριν τοποθετηθεί στην Ιερά Λάρνακα την τελευταία ημέρα της εορτής. Οπότε η καρδιά κάθε πιστού ριγά, τα μάτια δακρύζουν και τα γόνατα λυγίζουν μπροστά στον «Γέροντα του Άμμου».

Τις συγκεκριμένες ημέρες του εορτασμού στο παραλιακό τμήμα της πόλης διοργανώνεται η περίφημη «αγορά» προς τιμήν του Αγίου. Κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να κάνει έναν περίπατο και να δοκιμάσει χειροποίητα παραδοσιακά γλυκίσματα ή να κάνει δώρα σε φίλους και γνωστούς αφού θα αντικρίσει ποικιλία σε προιόντα παντός είδους και σε προσιτές τιμές.

Η εορτή του Αγίου Διονυσίου αποτελεί ένα γεγονός που συγκινεί και εμψυχώνει. Θυμίζει σε όλους τους ανθρώπους και γνώστες του Βίου του πως η συγχώρεση αλλήλων, η πίστη στο θαύμα , ο συνεχής αγώνας και η υπομονή έχουν την δυνατότητα να επιφέρουν το κουράγιο, την αρμονία, την λύτρωση σε κάθε πονεμένο, σε κάθε άνθρωπο που αντιμετωπίζει συνεχείς κακουχίες και δυσκολίες στην απαιτητική καθημερινότητά του.

Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος        Άγιος Διονύσιος, Ζάκυνθος

Διονυσία Μποζίκη

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here