Ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου ομολογεί: Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε ότι ήμουν σύμβουλος της Lamda-ΣΥΡΙΖΑ: Εκπρόσωπος επιχειρηματικών συμφερόντων ο πρωθυπουργός-Να τον αποπέμψει

Μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα ασυμβιβάστου και σύγκρουση συμφερόντων, στα όρια της βλάβης του δημοσίου συμφέροντος, αποτελεί η ομολογημένη πλέον και από τον ίδιο τον κ. Δ. Οικονόμου, τοποθέτησή του στη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα πολεοδομίας και ενός εκ των αρμοδίων να αποφασίσουν για την επένδυση του Ελληνικού, τη στιγμή που είχε διατελέσει σύμβουλος της εταιρείας Lamda Development. Ιδιότητα που όπως ομολογεί, ήταν εν εν γνώσει όλων των .

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για διαπλοκή το μεγαλείο της που επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του για συναλλαγή του κ. Μητσοτάκη με την συγκεκριμένη εταιρεία προκειμένου να αλλάξει η σύμβαση και καλεί τον κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον υφυπουργό.

Αναλυτικά:

Ο Δημ. Οικονόμου μίλησε στον «Αθήνα 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη απαντώντας στο ερώτημα αν αληθεύουν οι δηλώσεις του προκατόχου του Σ. Φάμελλου, ότι ήταν σύμβουλος για την επένδυση στο Ελληνικό της Lamda Development . Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, εργαζόταν ως τώρα και είχε αναλάβει την εκπόνηση πολλών περιβαλλοντικών μελετών και πως ήταν απολύτως γνωστή η προηγούμενη ιδιότητα του.

Στο ερώτημα εάν κατά τη γνώμη του προκύπτει «ασυμβίβαστο ηθικής τάξης» το ο αρνήθηκε και ζήτησε να κριθεί για τη δουλεία του και να μη γίνεται «δίκη προθέσεων».

Τέλος, ρωτήθηκε αν ο πρωθυπουργός γνώριζε την προηγούμενη ιδιότητα του ως συμβούλου της Lamda, απαντώντας «μα είναι γνωστό όλοι το γνώριζαν».

Όσον αφορά το έργο του Ελληνικού, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν υπάρχουν ανοιχτά χωροταξικά ζητήματα και εντόπισε τα προβλήματα της Κ.Υ.Α, στα θέματα του υπουργείου Πολιτισμού.

Δήλωση του υφυπουργού

Σε δήλωσή του μετά το ντόρο που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά του, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Η συνεργασία μου με τη ΛΑΜΔΑ ήταν γνωστή από την αρχή σ’ όλους τους εμπλεκόμενους με το έργο. Αφορούσε αποκλειστικά συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αυστηρή τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας στις υπό έγκριση πολεοδομικές μελέτες του Ελληνικού). Δεν ξέρω γιατί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός τη θυμήθηκε μόλις »αποκαλύφθηκε» από ιστοσελίδα και όχι στην τελετή παράδοσης/παραλαβής. (Θα μπορούσε πάντως να ενημερωθεί από πχ. την πρώην ΓΓ του ΥΠΕΝ κα. Ρ. Κλαμπατσέα με την οποία κατά την περίοδο αυτή είχα εξαιρετική συνεργασία).

Δεν ξέρω αν δεν πρέπει να μου επιτραπεί να εκπροσωπώ το Ελληνικό Δημόσιο έναντι όλων των φορέων και προσώπων με τους οποίους συνεργάστηκα επαγγελματικά στο παρελθόν, ως ενεργός πολεοδόμος-χωροτάκτης που μέχρι σήμερα δεν είχε ενασχόληση με την πολιτική και επίσης δεν ήταν άεργος.

Οσον με αφορά, πέραν του αυτονόητου ότι η επαγγελματική μου δραστηριότητα διακόπηκε μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Υφυπουργού, θα πολιτευθώ με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το ρόλο αυτό, με διαφάνεια, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, και αναζήτηση συναινέσεων που ιδιαίτερα στο αντικείμενο μου είναι εφικτές και έχουν λειτουργήσει και στο πρόσφατο παρελθόν».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Μητσοτάκης να αποπέμψει τον εκπρόσωπο της Lamda κ. Οικονόμου από την κυβέρνηση

Η τοποθέτηση του πρώην συμβούλου της Lamda Development κ. Οικονόμου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημιουργεί μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τη νέα κυβέρνηση και προσωπικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πως είναι δυνατόν ο  μέχρι πρότινος σύμβουλος της εταιρίας Lamda, ο οποίος μετείχε και σε συσκέψεις ως εκπρόσωπος της εταιρίας, τώρα να εποπτεύει την υλοποίηση του έργου από τη θέση του υφυπουργού; Η διαπλοκή σε όλο της το μεγαλείο!

Επιβεβαιώνονται με αυτόν τον τρόπο οι παρασκηνιακές συνεννοήσεις της Lamda Development με τη ΝΔ και οι εσκεμμένες καθυστερήσεις από την πλευρά της εταιρίας για το έργο του Ελληνικού, με στόχο την τροποποίηση της σύμβασης σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου. Επιβεβαιώνεται, όμως, και η πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να λειτουργήσει ως εκπρόσωπος συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι ως εκπρόσωπος των συμφερόντων του ελληνικού λαού.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του αναφορικά με τη σύμβαση για το Ελληνικό και να αποπέμψει τον εκπρόσωπο της Lamda κ. Οικονόμου από την κυβέρνηση. Σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, ο κ. Οικονόμου, όχι μόνο δεν θα παρέμενε στην κυβέρνηση, αλλά ούτε καν θα είχε τοποθετηθεί στη θέση αυτή.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here