Ο χωριστός δρόμος του Μ. Βορίδη στη ΝΔ. Οι διαφωνίες του με την ηγεσία

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕΓ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Εκφράζοντας σαφείς διαφοροποιήσεις από τις θέσεις που επισήμως εκφράζει η ΝΔ επί προεδρίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο βουλευτής Μ. Βορίδης μοιάζει να αναζητά τον διακριτό, δεξιό, πολιτικό του λόγο. Εχει προφανώς αντιληφθεί ότι πρόθεση του κ. Mεϊμαράκη δεν είναι η συνέχιση της σύμπλευσης της ΝΔ με νεο-δεξιές πολιτικές που έφεραν την ΝΔ επί Α. Σαμαρά να απομακρύνεται από τον παραδοσιακό, φιλελεύθερο, κεντροδεξιό της χώρο, ο κ. Βορίδης επιχειρεί να ανασυγκροτήσει τον δικό του χώρο αναφοράς: Και ο οποίος όπως ποτέ δεν έκρυψε είναι αυτός της «πολύ καθαρής» Δεξιάς. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Συγγρού, βλέποντας ουσιαστικά να χάνει το τρένο της διαδοχής, όπως φιλοδοξούσε, δεν διστάζει να διαφωνεί δημοσίως με τη νέα ηγεσία.

Στη συνέντευξή του στη Real News, εκφράζει ανοικτά τις εξής διαφοροποιήσεις:

* Για τη γραμμή της εθνικής συνεννόησης. Ο κ. Μεϊμαράκης έχει κατ επανάληψη πει ότι δεν προκρίνει αλλά δεν αποκλείει εάν διατυπωθεί από την κυβέρνηση κάποια πρόταση, να εξετάσει αυτό το ενδεχόμενο.

Αντίθετα ο κ. Βορίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει κοφτά πως δεν θεωρεί δυνατή την προγραμματική συμφωνία με την Αριστερά και μια τέτοια συγκυβέρνηση.

* Για την  αποχή από την ψηφοφορία από τη Βουλή για την υπερψήφιση της συμφωνίας. Ο κ. Βορίδης επιχειρηματολογεί υπερ της αποχής λέγοντας: «Αποτέλεσε πρόταση που ισορροπούσε από τη μία στην ανάγκη να υπάρξει χρηματοδότηση της χώρας και άρα συμφωνία και από την άλλη στην άρνηση εγκρίσεως του μνημονίου Τσίπρα-Καμμένου, το οποίο ενσωματώνει δημοσιονομικά μέτρα που οφείλονται στην καταστροφική διακυβέρνηση Τσίπρα και βεβαίως ερμηνεύεται, ενδεχομένως μη ορθά αλλά πάντως ερμηνεύεται, ως στήριξη στην παραπαίουσα και καταστροφική διακυβέρνηση διακυβέρνηση Τσίπρα».

Αντίθετα ο κ. Μειμαράκης, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, διότι θα αμφισβητηθεί η ίδια η θέση της ΝΔ υπέρ της Ευρώπης. Βέβαια, ο πρόεδρος της ΝΔ αποσαφήνισε στη Βουλή, ότι δεν πρόκειται να συνεχισθεί στο μέλλον αυτή η κατάσταση με τη ΝΔ να ψηφίζει τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

* Για την ιδεολογική και πολιτική στάση της ΝΔ. Ο κ. Βορίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να παραμείνει κυβερνητική δύναμη, πείθοντας όμως τον λαό με τη δύναμη των ιδεών της, χωρίς παραχωρήσεις, παλινδρομήσεις ή συμβιβασμούς και κυρίως χωρίς να παριστάνει ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι.

Οπως είναι γνωστό ο κ. Μειμαράκης έχει μιλήσει κατ΄ επανάληψη υπέρ της επαναφοράς τη ΝΔ στο μεσαίο χώρο. Άποψη με την οποία δεν φαίνεται να συμφωνεί ο κ. Βορίδης σε αντίθεση με τον κ. Ν. Δένδια, ο οποίος εμφανίζεται ως ένα υποψήφιος πρόεδρος, που ζητεί την ενίσχυση των κεντρώων χαρακτηριστικών της παράταξης.

Ο κ. Βορίδης εκτιμά ακόμη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε εκλογές, αφού «είναι κυβέρνηση μειοψηφίας και είναι αδύνατον να συνεχίσει να κυβερνά και να νομοθετεί με τις ψήφους των βουλευτών της αντιπολίτευσης».

Η ΝΔ, πρόσθεσε ο κ. Βορίδης, δεν φοβάται τις εκλογές, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ευθύνη και πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Βορίδης μπορεί να έχει σύμμαχο του τον Αδωνι Γεωργιάδη, όμως όπως φαίνεται, η ηγεσία της ΝΔ που παραμένει προσωρινή, μέχρι τουλάχιστον το επόμενο καλοκαίρι, δεν επιθυμεί να κινηθεί στο δικό του λαικίστικο δρόμο.

Ωστόσο, η διαδικασία για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στη ΝΔ, μοιάζει  μακριά και δύσκολη. Και δείχνει ακριβώς την σοβαρή πολιτική αδυναμία της πάλαι ποτέ ισχυρής παράταξης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here