Ο Βέμπερ κρέμασε τον Μητσοτάκη σε ζωντανή μετάδοση

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Η 23η Απριλίου 2019 αποδείχθηκε μια δύσκολη μέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μια κακή μέρα για τη ΝΔ -παρότι είχε σχεδιασθεί για πανηγυρισμούς.

Ξεκίνησε με την προσπάθεια της εκπροσώπου του να μαζέψει το… θάρρος που  είχε δείξει  -κατά τη συνέντευξη στον Άλφα- όταν δήλωσε πρόθυμος να αντιμετωπίσει ενώπιος ενωπίω τον Αλέξη Τσίπρα.

Αποδείχθηκε όμως… Κουταλιανός: τώρα δεν δέχεται  τηλεοπτική αναμέτρηση  με τον αντίπαλό του.  Θέλει μόνο  αναμέτρηση στη Βουλή. Ούτε εκεί  τα πάει καλά- και θα  καλοπεράσει- αλλά  τουλάχιστον έχει δικλείδες ασφαλείας.

Τα χειρότερα όμως ήλθαν αργότερα στο  Ζάππειο, όπου ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ εγκαινίασε επισήμως την καμπάνια του για την προεδρία της  Κομισιόν. Μια ομιλία χωρίς έμπνευση έμελλε να έχει ένα δυσάρεστο τέλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: ο Βέμπερ  δήλωσε ωμά ενώπιον του ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Όπως έχει ήδη αναγγείλει, αν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, θα διακόψει αμέσως τον Τουρκοκυπριακό διάλογο.

Ορισμένοι στη γαλαρία  χειροκρότησαν από κεκτημένη ταχύτητα. Αλλά στις  πρώτες σειρές τα χαμόγελα  όσων κατάλαβαν-όπως ο Δημ. Αβραμόπουλος και ο Κωστής  Χατζηδάκης– πάγωσαν. Αυτό που υπόσχεται ο υποψήφιος που στηρίζει με ενθουσιασμό -αν όχι με ακρισία- ο Μητσοτάκης στρέφεται εναντίον των ελληνικών συμφερόντων -και πάντως  υπονομεύει την ελληνική στρατηγική στην περιοχή.

Τις τελευταίες δεκαετίες  όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν με κάθε τρόπο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.  Θυσιάζοντας ακόμη και το δικαίωμα του βέτο για το περίφημο 4ο Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο- επί Σημίτη.

Ο  Γ. Παπανδρέου και ο Κ. Καραμανλής ανέδειξαν αυτή  την πολιτική ως βάση και της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.  Και όλοι οι πρόεδροι της Κομισιόν τη στήριξαν. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης έλεγε ως πρόσφατα ότι «ο τουρκοκοινοτικός διάλογος πρέπει να μείνει ανοικτός». 

Ενώπιον της ηγεσίας της ΝΔ με λίγες  φράσεις ο Βέμπερ είπε ότι θα τον κλείσει, αν εκλεγεί . Αλλά έχει πάντα την υποστήριξη του Μητσοτάκη που έδειχνε να λιγώνεται μπροστά του, αφού άλλωστε πιστεύει ότι θα γίνει όντως πρόεδρος της Κομισιόν. Ο μόνος στην Ευρώπη.

Πρόκειται για  δραματική οπισθοχώρηση από τις πάγιες θέσεις του, ενός από τα δυο μεγάλα κόμματα της  χώρας  σε ένα θέμα εθνικού ενδιαφέροντος. Και  μόνο η ιδέα των μεταναστευτικών ρευμάτων, που  διαχειρίζεται σήμερα η τουρκοκοινοτική συμφωνία,  αρκεί για να κατανοήσει κανείς τον κίνδυνο για την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης  ξέπλυνε κανονικά τον  Βέμπερ  για το ανθελληνικό παρελθόν του- άγνωστο για ποιο λόγο. Τον χαρακτήρισε «φίλο της Ελλάδας» και είπε ότι τον «στηρίζει με όλη του τη δύναμη».  Προσθέτοντας  επιχειρήματα  άνευ ουσίας: ότι ο Μάνφρεντ «θα έχει πρόσθετη  νομιμοποίηση, επειδή θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που θα προέρχεται από το Ευρωκοινοβούλιο».  Άλλα αντ’  άλλων.

Είπε ακόμη ότι  «ο Μάνφρεντ» «θα στηρίξει το οικονομικά πρόγραμμα τη ΝΔ».  Αλλά  όταν είπε ότι «θα  στηρίξει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» ο Μάνφρεντ ήταν ο μόνος που δεν χειροκρότησε.  Όπως δεν χειροκρότησε όταν ο  πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την «κάκιστη συμφωνία των Πρεσπών».  Και φυσικά αμφότεροι τσιμουδιά για τον  Όρμπαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο δεν αναφέρθηκε στο θέμα της Τουρκίας, αλλά  δεν δίστασε να  χαρακτηρίσει  τον Βαυαρό πολιτικό «σύμμαχο» της Ελλάδας. Σύμμαχος  με θέσεις που βλάπτουν την Ελλάδα!

Ταυτόχρονα προχώρησε ανερυθρίαστα  σε ένα  ολίσθημα:  δικαιολόγησε  την επιδίωξη του Βέμπερ το 2015 να τεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης -και της ζώνης Σέγκεν- με το επιχείρημα ότι απλώς αντιτάσσονταν στον… ΣΥΡΙΖΑ.

Η  δουλικότητα που απέπνεε απέναντι του προβληματίζει. Ούτε η ηγεσία του παλιού ΚΚΕ απέναντι στη ΚΚΣΕ δεν είχε τέτοια συμπεριφορά.

Τον  δικαιολογούσε  σε μια  προδήλως ανθελληνική στάση, παραβλέποντας ότι ο Βέμπερ δεν ζήτησε να τεθεί ο… ΣΥΡΙΖΑ  εκτός  Ευρωζώνης, αλλά η Ελλάδα. Για δέκα λεπτά  τον εξυμνούσε  με…υπερηφάνεια, γι’ αυτό- σε ζωντανή μετάδοση.  Ούτε  ο ίδιος ο Βέμπερ δεν θα προσέφερε τόση συνηγορία στον εαυτό του.

Ήταν μια στιγμή για την οποία η ΝΔ δεν μπορεί να  είναι υπερήφανη.

Από Ανοικτό Παράθυρο

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here