Ο τζιχαντιστικός χαιρετισμός «ραμπιά» του Ερντογάν και οι αδελφοί Μουσουλμάνοι

ΦΩΤΟ: IN TIME

Ο χαιρετισμός με τα τέσσερα δάκτυλα που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν στη Θράκη, γνωστός ως «ραμπιά»(τεταρτος στα αραβικά), είναι ένα σύμβολο που παραπέμπει ευθέως στους τζιχαντιστές αδελφούς μουσουλμάνους της Αιγύπτου,  του ανατραπέντα προέδρου Μόσρσι, με τους οποίους ο «σουλτάνος», έχει στενές σχέσεις.

Ο χαιρετισμός αυτός έχει υιοθετηθεί από πολλές ισλαμιστικές ομάδες. Τον χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά οι οπαδοί του Μόρσι και μέλη των «Αδελφών Μουσουλμάνων» που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ του Καΐρου, όταν τον Ιούλιο του 2013 ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανετράπη από το στρατό.

Ο χαιρετισμός τους είχε μία τριπλή σημειολογία: Ο Μόρσι ήταν ο τέταρτος πρόεδρος της χώρας, μετά τον Νάσερ, τον Σαντάντ και τον Μουμπάρακ. Θύμιζε την πλατεία Ραμπιάτουλ Αντεβιγέ, κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του Μόρσι, ίσως πιο εμβληματικό και από την γνωστή ανά την υφήλιο πλατεία Ταχρίρ. Χρησιμοποιήθηκε σε αντιπαραβολή προς το γνωστό σήμα της νίκης (V) που έκαναν οι οπαδοί του στρατηγού Αμπντούλ Φατάχ αλ-Σίσι και θεωρήθηκε δυτική επιρροή.

Ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός ακόμη τότε, έκανε για πρώτη φορά το σήμα «ραμπιά» σε συγκέντρωση του κόμματος του στη Προύσα στις 17 Αυγούστου του 2013. Έκτοτε η κίνηση αυτή υιοθετήθηκε από όλους του υπουργούς, τα στελέχη και τους οπαδούς του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), αλλά και εκτός ΑΚΡ, από θρησκευόμενους συντηρητικούς κύκλους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here