Ο Τσίπρας βλέπει Μέρκελ στις Βρυξέλλες και ο Βαρουφάκης …συμφωνία

Mπορεί αύριο Πέμπτη,  να συναντώνται στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ,  ο Αλέξης Τσίπρας με την Αγκελα Μέρκελ, για να  διαπιστώσουν σε ποια σημεία και σε πόση έκταση έχει υπάρξει σύγκλιση απόψεων στις επίπονες διαπραγματεύσεις, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών ωστόσο εμφανίσθηκε στην Αθήνα πεπεισμένος ότι θα επέλθει συμφωνία και μαζί της πλήρης σταθεροποίηση της οικονομίας.

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης ανέλυσε τις θέσεις της κυβέρνησης και σκιαγράφησε τους όρους κάτω από τους οποίους είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτή η συμβιβαστική συμφωνία με τους εταίρους.

Μιλώντας σε τραπεζικό φόρουμ της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, κ. Βαρουφάκης δήλωσε πως η σύγκλιση είναι ξεκάθαρη, όπως παραδέχονται και οι θεσμοί αν και δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί λύση στο επόμενο Eurogroup της Παρασκευής, στην Ρίγα της Λετονίας.

«Μη συμφωνία θα ήταν καταστροφική για όλους μας. Να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη ξέρει να παράγει τις συμφωνίες την κατάλληλη στιγμή», διευκρίνισε, τονίζοντας ότι καμία πλευρά δεν θα επιτρέψει να χαθεί η ευκαιρία για την επιτυχή και αμοιβαία επωφελή  έκβαση των διαπραγματεύσεων.

varoufakis-lista
Οι θέσεις Βαρουφάκη

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στα κρίσιμα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης. Τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί αναπτυξιακή Τράπεζα ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια ανάκαμψης και τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας bad bank και της χρησιμοποίησης κεφαλαίων από το EFSF. Υπερασπίσθηκε τη λογική των κατάλληλων δημοσιονομικών πλεονασμάτων έναντι των αναξιοπρεπών ελλειμμάτων  του παρελθόντος.

Για το Ασφαλιστικό είπε ότι είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που καλείται και για αυτό τον λόγο απαιτούνται μεταξύ άλλων έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία. Οσον αφορά την αγορά εργασίας επισήμανε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί έξυπνα και αποτελεσματικά  και πρόσθεσε πως  η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με διεθνείς οργανισμούς.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις  επισήμανε ότι θα πρέπει να εξασφαλίζουν ένα ποσοστό στο δημόσιο, έστω και μειοψηφικό, ώστε να υπάρχουν έσοδα, αντί να γίνεται ξεπούλημά της., καθώς και να υπάρχει  διασύνδεση της επένδυσης των ιδιωτών με την τοπική κοινωνία. Στο τέλος της ομιλίας του επισήμανε με νόημα, ότι η εποχή που μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν αντίθετη με την επιχειρηματικότητα έχει παρέλθει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here