Ο Τσιόδρας διαφωνεί με τον ΠΟΥ για την ανοσία: «Tα αντισώματα μας προστατεύουν»

Ερωτηθείς σχετικά με την οικοδόμηση σταδιακής ανοσίας στο γενικό πληθυσμό και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού,  ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι διαφωνεί με τον ΠΟΥ όσον αφορά την ανοσία που αποκτούν όσοι αναρρώσουν από τον κορονοϊό.

Δήλωσε πως «δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο». Το lockdown «σταδιακά και ελεγχόμενα θα αίρεται», σημείωσε και πρόσθεσε: Αυτό θα πρέπει να γίνει με επαγρύπνηση και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής και αν δεν χαλαρώσουμε θα παραμείνουμε σε χαμηλά επίπεδα και θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας.

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας, «η οικοδόμηση σταδιακής ανοσίας είναι σημαντική. Αυτό έδειξε η εμπειρία από άλλες χώρες, όπου «η έκθεση του πληθυσμού έγινε μαζικά με τραγικά αποτελέσματα, δηλαδή με τεράστια αύξηση της θνησιμότητας, υπερφόρτωση των συστημάτων υγείας και ανθρώπους να μη μπορούν να λάβουν ιατρική βοήθεια».
Διευκρίνισε ότι το ποσοστό της σταδιακής ανοσίας που θα εξασφάλιζε την προστασία του πληθυσμού από περαιτέρω επέκταση της νόσου δεν είναι ακριβώς γνωστή. «Μερικοί μιλούν για 50% άλλοι λένε ότι πρέπει να φθάσει το 70%. Πάντως σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις δύο διφορούμενες απόψεις που ακούγονται επί του θέματος, «μία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία λέει ότι δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσεις σε προστατεύουν. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση. Και μία δεύτερη τοποθέτηση, η οποία ακούγεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους, ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε από τους κορωνοϊούς, θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Με αυτή την τοποθέτηση συντάσσομαι και εγώ».

Ο ίδιος τόνισε πως ακόμα δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα, εκτιμώντας πως μία από τις ομάδες που θα μπορούσε πραγματικά να εκτεθεί σταδιακά και είναι και η λιγότερο ευπαθής, με τα μέχρι τώρα δεδομένα σε όλο τον κόσμο, είναι όντως τα μικρά παιδιά.    «Αυτό ενδεχομένως να γίνει, ενδεχομένως να μη γίνει, αν η κυκλοφορία του ιού επηρεάζεται και από άλλους λόγους, παραδείγματος χάριν τις κλιματικές παραμέτρους, στα σχολεία. Παρ’ όλα αυτά, όλα είναι υπό συζήτηση. Βλέπετε ότι αυτή η στρατηγική υιοθετείται από κάποιες χώρες και φυσικά αυτές οι χώρες υιοθετούν και τη στρατηγική της παιδικής χαράς που αναφέρει η δημοσιογράφος. Και μάλιστα, κάποιες βόρειες χώρες έχουν και κάποιους συγκεκριμένους κανόνες για τα παιδιά που είναι ηλικίας άνω των 12 ετών, ενώ για τα παιδιά που είναι κάτω των 12 ετών, είναι πιο ελεύθεροι στην προσέγγισή τους, όσον αφορά στην επαφή των παιδιών, η οποία είναι και πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί» κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού, ο καθηγητής σημείωσε πως, βάσει των στοιχείων, ο νέος κορωνοϊός δε φαίνεται να μεταλλάσσεται με γοργούς ρυθμούς.

«Κάποιοι ιοί του αναπνευστικού, όπως ο ιός της γρίπης, αλλά και ο νέος κορωνοϊός, εμφανίζουν συχνά μεταλλάξεις, δηλαδή μικροδιαφορές στο γενετικό τους υλικό. Μάλιστα, αυτές μπορεί να επηρεάσουν την επιθετικότητα ενός ιού ή και την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου. Ακόμα περισσότερο, αυτές οι μικροδιαφορές στους ιούς μπορούν να αναλυθούν και να μας βοηθήσουν με ειδικά επιστημονικά εργαλεία να προσδιορίσουμε την προέλευση ενός στελέχους του ιού, όπως για το νέο κορονοϊό. Παραδείγματος χάρη, για το αν ένα στέλεχος που ανιχνεύθηκε σε έναν ασθενή στην Ελλάδα προήλθε από μια χώρα της Ευρώπης ή μια χώρα της Ασίας. Και ακόμα περισσότερο, τέτοιου είδους αναλύσεις να μας πουν αν κάποιες επιδημίες συνδέονται μεταξύ τους. Για παράδειγμα, τα περιστατικά της Ισλανδίας ανακαλύφθηκε πως προήλθαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρώπη. Τα περιστατικά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εισήχθησαν από πολλαπλές οδούς στη χώρα, τόσο από την Κίνα τον Ιανουάριο, όσο και από την Ευρώπη το Φεβρουάριο».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here