Ο Τσαβούσογλου επαναφέρει τις γκρίζες ζώνες: Ασαφή τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο

Ασαφή χαρακτήρισε τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Τσαβούσογλου φέρεται να σημείωσε πως το καθεστώς κυριαρχίας κάποιων νησίδων και βραχονησίδων και τα σύνορα που προκύπτουν από αυτά τα εδάφη «δεν έχουν καθοριστεί με κάποια ισχύουσα διεθνή συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας» και συνεπώς προκαλούν «μία σειρά από προβλήματα».

Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου δόθηκε ως απάντηση σε ερώτηση βουλευτή του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο κατηγορεί το καθεστώς Ερντογάν ότι έχει επιτρέψει στην Ελλάδα να «προσαρτήσει» σχεδόν δήθεν τουρκικά 20 νησιά και βραχονησίδες.

Η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου αντανακλά την πάγια εξωτερική πολιτική αμφισβητήσεων της Άγκυρας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, την οποία η Ελλάδα απορρίπτει κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία, τα σύνορα νότια της Σάμου είναι ξεκάθαρα οριοθετημένα με βάση τη Συμφωνία της 4ης Ιανουαρίου 1932 και του Πρωτοκόλλου της 28ης Δεκεμβρίου 1932 μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας. Η Ελλάδα διαδέχτηκε την Ιταλία στην εν λόγω συνθήκη με βάση τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, που εκχωρεί την κυριαρχία των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τα σύνορα βορείως της Σάμου, το ΥΠΕΞ τονίζει ότι, ελλείψει συμβατικής ρύθμισης με την Τουρκία, εφαρμόζεται η αρχή της ίσης απόστασης και της μέσης γραμμής, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο, το οποίο και ενσωματώνεται στη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας.

Η ελληνική διπλωματία εκτιμά πως εν πολλοίς οι αξιώσεις σχετικά με τα ελληνικά νησιά διατυπώνονται στο πλαίσιο μίας εσωτερικής πολιτικής κόντρας ανάμεσα στο κόμμα του κ. Ερντογάν και τους κεμαλιστές.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/369441/tsavousoglou-asafi-ta-thalassia-sunora-sto-aigaio/#ixzz5AQ7rZHfN
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here