Ο Τσαβούσογλου ομολογεί τη προκλητική τουρκική στάση στο Κυπριακό

“Δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουμε σε αυτές τις παραμέτρους”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για δίκαιη μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. “Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση”, είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης γι’ αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παρόλο που είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι δυστυχώς η διάσκεψη, που ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου στο Κραν Μοντάνα δεν είχε αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια, από τη μέρα που ήρθαν στην εξουσία μέχρι σήμερα, συνέβαλαν για να βρεθεί λύση, ενώ υπενθύμισε και ότι η ε/κ πλευρά είχε απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είχε εκτιμηθεί η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και πως η τουρκική πλευρά είχε κάνει αυτό που της αναλογεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες δεν φτάσαμε σε αποτέλεσμα”, δήλωσε και πρόσθεσε ότι έχει αποκαλυφθεί ότι είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ. Όπως είπε, δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουν σε αυτές τις παραμέτρους, προσθέτοντας ότι θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση της τουρκικής κυβέρνησης, του Προέδρου και του Πρωθυπουργού και θα γίνουν οι αναγκαίες αξιολογήσεις.

Ο Τούρκος Υπουργός ερωτηθείς από το πρακτορείο Ανατολού αν η διαρροή εγγράφων από την ε/κ πλευρά συνέβαλε στην αποτυχία είπε πως δεν θέλει να αρχίσει τις κατηγορίες με το που ολοκληρώθηκε η διάσκεψη, ωστόσο ανέφερε πως είδαν πολύ αρνητικά βήματα, όπως πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων. Ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά τήρησε μια στάση που της ταιριάζει, είπαν αυτό που ήθελαν, αυτό που δεν ήθελαν, έθεσαν καθαρά τις κόκκινες γραμμές τους και έδειξαν ελαστικότητα στα θέματα που μπορούσαν.

Ερωτηθείς για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τώρα θα γίνει αξιολόγηση τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο όσο και με τον Πρωθυπουργό. Ανέφερε ότι άλλωστε αύριο θα πάει στο Αμβούργο για τους G20. Όπως είπε, θα γίνει αξιολόγηση και με τον Τ/κ ηγέτη και την τ/κ αντιπροσωπεία και μετά θα ανακοινώσουν τί θα κάνουν.

Ερωτηθείς ποια ήταν η στάση της ε/κ και ελληνικής πλευράς, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δυστυχώς στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού, της θέσης μηδέν εγγυήσεων και μηδέν στρατός δεν είδαν καμιά αλλαγή. “Επομένως η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί και η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων δεν ήταν μια προσέγγιση που μπορούσε να γίνει αποδεχτή ούτε από την τ/κ πλευρά ούτε και από εμάς και τήρησαν την ίδια στάση από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία”, ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Τσαβούσοβλου είπε ότι από την αρχή είπαν πως αυτή είναι η τελευταία διάσκεψη και πρόσθεσε πως αν και η διάσκεψη της Γενεύης ήταν για εκείνους τελευταία διάσκεψη αλλά έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία. Ωστόσο, είπε, γι’ αυτή τη διάσκεψη το είπαν ότι είναι η τελευταία.

Ο Γενικός Γραμματέας, ανέφερε περαιτέρω, έδωσε τέλος σε αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεν είδε φως προσέγγισης. Ο Τούρκος Υπουργός είπε πως αν υπήρχε προσέγγιση θα καλούσαν και τον Πρωθυπουργό να έρθει στο Κραν Μοντάνα αλλά επειδή δεν δημιουργήθηκε ένα περιβάλλον για να έρθουν εδώ δόθηκε τέλος.

“Τι θα γίνει από εδώ και πέρα και ποια βήματα θα κάνουμε όπως είπα και προηγουμένως εμείς ως Τουρκία θα κάνουμε τις αξιολογήσεις μας και θα διαβουλευθούμε και με το «τουρκοκυπριακό κράτος Β. Κύπρου» και θα λάβουμε την απόφαση μαζί για το ποια βήματα θα κάνουμε”, ανέφερε.

Πηγή: Πολίτης

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here