Ο Τριντό απέλυσε τον πρέσβη του στην Κίνα επειδή μίλησε υπέρ της κληρονόμου της Huawei

«Ζήτησα απο τον Τζον Μακ Κάλομ να μου υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του πρεσβευτή του Καναδά στην Κίνα, την οποία και έκανα δεκτή», δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του, μετά το θόρυβο που ξέσπασε λόγω δημοσίως εκπρεφρασμένων «φιλοκινεζικών απόψεων» του διπλωμάτη

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αποστολής στην πρεσβεία του Καναδά στο Πεκίνο Τζιμ Νίκελ θα εκπροσωπεί στο εξής τον Καναδά στην Κίνα ως επιτετραμμένος.

Το Ιστορικό

Με πιέσεις των ΗΠΑ οι Καναδοι συνέλαβαν πριν απο δυο μήνες στο Βανκούβερ την οικονομική διευθύντρια του κινεζικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Huawei, την Μενγκ Ουάνγκζου, που είναι κόρη του ιδρυτή της εταιρείας, κομμουνιστή επιχειρηματία με πολυ στενές σχέσεις με το κινεζικό κράτος.

Οι Αμερικανοί υποστήριζαν στο ένταλμά τους (και προφανώς οι Καναδοι το δέχτηκαν ως σωστό) ότι η Κινέζα είχε εξαπατήσει αμερικανικά πιστωτικά ιδρύματα αποκρύπτοντας ότι έκανε συναλλαγές με το Ιράν μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ Εναντίον του τελευταίου. Η ίδια υποστήριξε ότι η εταιρεία της παραβίασε το εμπάργκο ομως οι Αμερικανοί επιμένουν ότι οι εταιρείες που το παραβίασαν ήταν θυγατρικές της Huawei και ότι αυτό απεκρύβη

Οι Κινεζοι εν συνεχεία ως αντίποινα συνελαβαν πρώην Καναδό διπλωμάτη που δραστηριοποιείτο σε «φόρουμ» που ανέλυε υποτίθεται την κινεζικη στρατηγικήσ την Αφρική και άλλες χώρες. Ο Καναδάς εν συνεχεια αποφυλάκισε με περιοριστικούς όρους την γυναικα -σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Την Τετάρτη, ενώ μιλούσε ενώπιον Κινέζων δημοσιογράφων σε φιλανθρωπική εκδήλωση κοντά στο Τορόντο, ο πρέσβης του Καναδά στο Πεκινο, Τζον Μακ Κάλομ είπε ότι η υπεράσπιση της Κινέζας, της κόρης του ιδρυτής της Huawei, διέθετε έναν «πολύ ισχυρό φάκελο» και μπορούσε με αυτόν να αντιταχθει βάσιμα στην έκδοσή της στην Κινα. Ο Μακ Κάλομ απαρίθμησε αρκετά σημεία τα οποία κατά τη γνώμη του συνηγορούσαν υπέρ της συλληφθείσης, αναφέροντας κυρίως την «πολιτική εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στην όλη υπόθεση».

Ο πρεσβευτής δήλωσε επίσης την Παρασκευή, στο περιθώριο ενός φιλανθρωπικού δείπνου, ότι θα ήταν «πολύ καλό για τον Καναδά» εάν η Ουάσινγκτον παραιτείτο από το αίτημα για την έκδοση της κυρίας Ουάνγκζου.

Αυτές οι μη διπλωματικές δηλώσεις αναστάτωσαν την καναδικη κυβέρνηση και ο αρχηγός της συντηρητικής αντιπολίτευσης ‘Αντριου Σιρ, ζητησε από τον Τζάστιν Τριντό την αποπομπή του διπλωμάτη. Ο τελευταίος χρειάστηκε να ανακαλέσει την Πέμπτη λέγοντας ότι «δεν είχε εκφραστεί σωστά» και ότι «λυπόταν για τις δηλώσεις του».

Η Μενγκ Ουάνγκζου αναμένεται να παρουσιαστεί ενώπιον Καναδού δικαστή στις 6 Φεβρουαρίου για μια πρώτη ακρόαση στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης που κινήθηκε από τις ΗΠΑ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here