Ο Τραμπ «κόβει την καλημέρα» σε όσα κράτη παύουν να αναγνωρίζουν την «δεύτερη Κίνα»

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι ανακαλούνται για διαβουλεύσεις πρεσβευτές και πρόξενοι από τρία κράτη, επειδή αυτά αποφάσισαν να πάψουν να αναγνωρίζουν την Ταϊβάν και να συνάψουν σχέσεις αποκλειστικά με την Κίνα. Πρόκειται για τους διπλωμάτες που υπηρετούσαν στη Δομινικανή Δημοκρατία, στο Ελ Σαλβαδόρ και στον Παναμά.

Η Ουάσινγκτον δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση οτι πρέπει να πάψουν να αναγνωρίζουν οι κυβέρνησεις «μια και μοναδικη Κίνα» και ανησυχεί με τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρατών που διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ταϊπέι προς όφελος του Πεκίνου.

Το Ελ Σαλβαδόρ προχώρησε στην κίνηση αυτή τον περασμένο μήνα, η Δομινικανή Δημοκρατία τον Μάιο και ο Παναμάς πέρσι.

Η Ταϊβάν πλέον διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με μόλις 17 κράτη, σχεδόν όλα τους στην Κεντρική Αμερική και στην περιοχή του Ειρηνικού.

Οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ταϊβάν (είναι  οι βασικοί της προμηθευτές όπλων) και οι πλέον εγκάρδιοι υποστηρικτές της σε διεθνές επίπεδο.

Ο Λευκός Οίκος υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι το Πεκίνο εξαγοράζει χώρες και τις παρασύρει χώρες σε «λανθασμένες αποφάσεις προσφέροντάς τους οικονομικά κίνητρα να συνάψουν μαζί του σχέσεις που οδηγούν σε οικονομική εξάρτηση και (κινεζική) κυριαρχία, όχι σε μια σχέση εταίρων»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δηλαδή το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, οιυσιαστικά προσπαθεί να κάνει το ίδιο και χειρότερο αφου εκβιαζει στιγνά και ανακοινωσε οτι θα αναζητήσει τροπους να «υποστηρίξει ισχυρούς, ανεξάρτητους, δημοκρατικούς θεσμούς και οικονομίες στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική».

Την Τετάρτη, γερουσιαστές κατέθεσαν στο Κογκρέσο ένα νομοσχέδιο που προβλέπει το αμερικανικό ΥΠΕΞ να υποβαθμίζει τις αμερικανικές σχέσεις με κάθε χώρα που διακόπτει τις σχέσεις της με την Ταϊβάν και να αναστέλλει ή να μειώνει προς αυτήν την αμερικανική οικονομική βοήθεια που παρέχει.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της Κίνας η οποία έχει αποσκιρτήσει, προορισμένη να επιστρέψει στο κράτος. Απαγορεύει στους εταίρους του να διατηρούν σχέσεις μαζί της. Δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για να εξασφαλίσει την επανένωση, αλλά μέχρι στιγμης δεν το έχει κανει.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οταν οι εθνικιστές της Κινας έχασαν το 1949 τον εμφύλιο πόλεμο, κατέφυγαν στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο ουδέποτε αποκήρυξε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ για να επαναφέρει υπό τον έλεγχό του την Ταϊβάν και την θεωρει επαρχία του.

Εκτοτε η  Ταϊβάν είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα της περιοχής

Η Κίνα απαιτεί να μην υπάρχει καμία επίσημη επαφή ξένων κυβερνήσεων με ηγέτες της Ταϊβάν.

Η Ελλάδα δεν διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με τη «Δημοκρατία της Κίνας» ή Ταϊβάν. Το πλησιέστερο Προξενείο της βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ.

Αντιθέτως, η «Δημοκρατία της Κίνας» διαθέτει αντιπροσωπευτικό γραφείο στην Αθήνα που εκδίδει διαβατήρια και θεωρήσεις (visas) και πιστοποιεί επίσημα έγγραφα. Από το 2012 η θεώρηση δεν είναι απαραίτητη για τους πολίτες των δύο χωρών, εφόσον διαθέτουν διαβατήριο με ισχύ άνω των 6 μηνών και παραμείνουν στην άλλη χώρα για περίοδο μικρότερη των 3 μηνών.

Η «Δημοκρατία της Κίνας» ή Ταϊβάν το 2015 αναγνωριζόταν ως ανεξάρτητο κράτος μόνο από 22 κράτη και αυτά μειώθηκαν στα 17. Δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς διότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κινας θεωρεί ότι αποτελεί επαρχία της και τμήμα των εδαφών της.  Παλαιότερα ήταν γνωστή ως Εθνικιστική Κίνα ή Φορμόζα (Formosa). Η ονομασία «Φορμόζα», που σημαίνει «όμορφη» (νήσος) καθιερώθηκε  από Πορτογάλους θαλασσοπόρους

Όσον αφορά την πολιτική ηγεσία της Ταϊβαν, οι Κινεζοι πιστεύουν ότι θα επιδιώξει την πλήρη  ανεξαρτητοποίηση του νησιού, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Πεκίνο. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απο πλευράς της  δηλώνει πως θέλει να διατηρήσει το status quo με την Κίνα και πως επιδιώκει  ειρηνικές σχέσεις

ΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Αλλο ένα κομμάτι της Κινας που οι δυτικοι προσπάθησαν και κατάφεραν να ελέγξουν πλήρως ώστε να έχουν έδαφος στην περιοχή, ήταν το Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ είναι παραθαλάσσια περιοχή και σημαντικός λιμένας στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κίνας.

Έχει έκταση περίπου ίση με το νομό Ρεθύμνης, 1.106 τ.χλμ.,  αλλά ο πληθυσμός του φτάνει τα  7.448.900 κατοίκους.. Υπήρξε βρετανική αποικία από το 1842 έως το 1997, οπότε η κυριαρχία μεταβιβάστηκε στην Κίνα. Η Κίνα απο πλευράς της δεσμεύτηκε το Χονγκ Κονγκ να έχει έναν σχετικά υψηλό βαθμό αυτονομίας τουλάχιστον έως το 2047 γεγονός που το επιβάλλουν περισσότερο οικονομικοί λόγοι.

Από τον λιμένα του Χονγκ Κονγκ γινόταν και συνεχίζεται σήμερα να διενεργείται, το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της Κίνας.

Σήμερα κυβερνάται ως ειδική διοικητική περιοχή κατά τον βασικό νόμο του Χονγκ Κονγκ. .

Υπό την πολιτική «μια χώρα, δύο συστήματα», η αυτονομία αφορά το νομικό σύστημα, το νόμισμα, την τελωνειακή πολιτική, τις πολιτιστικές αντιπροσωπείες, τις διεθνείς αθλητικές ομάδες, τους νόμους μετανάστευσης, αλλά η Κίνα αντιπροσωπεύει το Χονγκ Κονγκ διπλωματικά και στρατιωτικά.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here