Ο Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν-Επαναφέρει τις κυρώσεις

 

Αλλος ένας επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός από τον αμερικανό πρόεδρο, θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα. Ταυτιζομενος πλήρως με το Ισραήλ, ο Τραμπ ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, την απόσυρση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπογραμμίζοντας ότι θα επαναφέρει και τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Σύμφωνα με τον Τραμπ «το Ιρανικό καθεστώς διαθέτει επικίνδυνους πυραύλους και υποστηρίζει τρομοκράτες, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Ταλιμπάν κ.α. Έχει σκοτώσει, απαγάγει και βασανίσει Αμερικανούς πολίτες».

Επιπλέον, τόνισε ότι το ιρανικό καθεστώς λέει ψέματα για το πρόγραμμα του και επεσήμανε πως «είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία πυρηνικής βόμβας».

«Δεν έπρεπε να υπογραφεί ποτέ αυτή η συμφωνία», σημείωσε ο κ. Τραμπ.

Τη συμφωνία είχαν υπογράψει το 2015 το Ιράν και οι χώρες της Ομάδας 5+1 (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δηλαδή Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία, μαζί με τη Γερμανία).

Πλέον, οι ΗΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία.

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη του Κογκρέσου τα οποία επικαλείται το Reuters, η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης εντός των επόμενων τριών ή και έξι μηνών.

Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ενημέρωσαν μέλη του Κογκρέσου πως οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here