Ο Τραμπ υπέγραψε για το τείχος, υπόσχεται να το πληρώσει το Μεξικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα που είχε προαναγγείλει για το χτίσιμο τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. 

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ABC ο Τραμπ δήλωσε ότι το Μεξικό θα αποζημιώσει «100%» τις ΗΠΑ για το τείχος, κάτι που η κυβέρνηση του Μεξικού έχει αρνηθεί ότι θα κάνει. Στην ίδια συνέντευξη, ο Τραμπ σημείωσε ότι η ανέγερση του τείχους θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους μήνες.

«Μιλήσαμε για αυτό από την αρχή» είπε την ώρα που υπέγραφε τα διατάγματα σε τελετή στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή των διαταγμάτων, ο Τραμπ είπε ότι θα συζητήσει με τον πρόεδρο του Μεξικού και θα συνεργαστεί με τη χώρα για να βελτιωθεί η κατάσταση ασφαλείας και η εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω μιας κρίσης στα νότια σύνορά της. «Ένα έθνος χωρίς σύνορα δεν είναι έθνος» είπε και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανακτήσουν τον έλεγχο των συνόρων τους «ξεκινώντας σήμερα».

Ανακοίνωσε ότι θα προσληφθούν 5.000 συνοριοφύλακες και θα τριπλασιασθούν οι υπάλληλοι στα Τελωνεία. Επίσης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός γραφείου για τη «στήριξη θυμάτων εγκλημάτων από παράτυπους μετανάστες».

«Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ’ αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.

Ο Τραμπ υπέγραψε, επίσης, διάταγμα για να αφαιρεθεί χρηματοδότηση από τις πόλεις που θεωρεί «καταφύγια» μη καταγεγραμμένων μεταναστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές Αρχές και να αναλάβουν δράση κατά μεταναστών.

«Ο αμερικανικός λαός δεν θα χρειάζεται πια να αναγκάζεται να παρέχει επιχορήγηση σε αυτή την παραβίαση των κανόνων μας» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται επίσης να προβεί τις επόμενες μέρες σε βήματα για τον περιορισμό της μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.

Επίσης, ο Τραμπ σκοπεύει να βάλει τέλος στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που συλλαμβάνονται ως παράτυποι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την ακρόαση τους από δικαστή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here