Ο Τραμπ σχεδόν απέλυσε τον Ρεξ Τίλερσον και κατάγγειλε το Στέητ Ντιπάρτμεντ ότι δεν στηρίζει την ατζέντα του

Πρωτοφανή επίθεση κατά του Στέητ Ντιπάρτμεντ αλλά και σοβαρές αιχμές κατά του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, εξαπέλυσε με συνέντευξή του στο Fox News ο αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε εάν σκοπεύει να κρατήσει τον Τίλερσον στο υπουργείο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θα δούμε. Δεν ξέρω».

Επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι «δεν είναι ικανοποιημένος» επειδή κάποιοι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν στηρίζουν την ατζέντα του. Οπως υπογράμμισε, στέλνοντας μήνυμα στον μηχανισμό του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκείνος είναι που καθορίζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και κανείς άλλος. «Αυτός που μετράει είμαι εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τραμπ αναχώρησε σήμερα για 11ημερη περιοδεία στην Ασία συνοδευόμενος από τον Τίλερσον, ενώ οι σχέσεις τους έχουν ψυχρανθεί τους τελευταίους μήνες. Τον περασμένο μήνα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο υπουργός αποκάλεσε τον πρόεδρο «ηλίθιο» και ότι το καλοκαίρι εξέταζε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί.

Ο Τίλερσον, σε μια ασυνήθιση συνέντευξη Τύπου, είπε ότι ουδέποτε σκέφθηκε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Αργότερα, ο Τραμπ είπε ότι οι δυο τους έχουν καλή σχέση, αλλά ταυτόχρονα χαρακτήρισε τον υπουργό του «αδύναμο».

Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σχολίασε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ προκαλούν προβλήματα όχι μόνο για τον υπουργό του αλλά και για την αμερικανική εξωτερική πολιτική στο σύνολό της. «Το θέμα δεν αφορά μόνο τον Ρεξ Τίλερσον, το θέμα είναι ποιος θα έρθει μετά τον Ρεξ Τίλερσον. Αν ο πρόεδρος δεν είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι ο υπουργός του θα επιτύχει, ο υπουργός Εξωτερικών δεν μπορεί να επιτύχει» είπε ο Χάας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here