Ο Τραμπ δίνει όπλα στους Κούρδους της Συρίας κι εξοργίζει την Αγκυρα

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ, ενέκρινε με απόφασή του τον εφοδιασμό των Κουρδικών δυνάμεων της Συρίας(YPG-Δυνάμεις Λαϊκής Πολιτοφυλακής),  με αμερικανικό όπλα προκειμένου να υποστηρίξει την εν εξελίξει επιχείρηση των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων(SDF), κυρια βάση των οποίων είναι οι Κούρδοι, για την ανακατάληψη της Ράκκα από το ισλαμικό Κράτος.

Η απόφαση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προκάλεσε την οργή της Αγκυρας, καθώς ελήφθη παρά την απεγνωσμένη προσπάθεια της Τουρκίας να την ακυρώσει, με το σκεπτικό ότι οι Κούρδοι του YPG έχουν στενές σχέσεις με το PKK, το οποίο αποκαλούν τρομοκρατικό.

Αυτό που δεν θέλει η Τουρκία είναι να δημιουργηθεί οποιαδήποτε κουρδική οντότητα στα νότια σύνορά της. Γι αυτό προσφέρει τις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις για την επιχείρηση απελευθέρωσης της Ράκκα. Ωστόσο οι ΗΠΑ θεωρούν πολύ αξιόπιστες  στρατιωτικά τις κουρδικές δυνάμεις και τις ενισχύουν με κάθε τρόπο. Μάλιστα μετά από τους πρόσφατους τουρκικούς βομβαρδισμούς κουρδικών στόχων στη Β. Συρία, αμερικανικές δυνάμεις περιπολούν μαζί με κουρδικές στο τουρκοσυριακά σύνορα, προκαλώντας την αντίδραση του Ερντογάν.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει άμεση αντίδραση από την Αγκυρα για τη νέα απόφαση του αμερικανού προέδρου, με τον οποίο ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί στα τέλη Μαίου, σε μιά ύστατη προσπάθεια να τον πείσει να σταματήσει την στρατιωτική υποστήριξη του προς τους Κούρδους.

Τα ενδιαφέρον είναι στην Ουάσιγκτον βρίσκονταν μέχρι το βράδυ της Τρίτης ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εξ απορρήτων του κ. Ερντογάν. Έφτασαν άρον-άρον στην αμερικανική πρωτεύουσα για να αποτρέψουν τη χθεσινή ανακοίνωση για τον εξοπλισμό των ανταρτών του YPG, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες» και συνεργάτες του PKK.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε για μερικά λεπτά με τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ, στον Λευκό Οίκο. Η αμερικανική πλευρά δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία αλλά σε τουρκική ιστοσελίδα στην Ουάσιγκτον κυκλοφόρησε και μία θολή φωτογραφία που τραβήχθηκε λαθραία με κινητό.

Σημασία έχει ότι ακόμα και αν συνάντησε τα μέλη της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας, ο κ. Τραμπ έλαβε μία απόφαση που προσβάλλει τον Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή τη λέξη φέρεται να χρησιμοποίησε ο Τούρκος στρατηγός μιλώντας την Παρασκευή στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντάνφορντ.

Η αμερικανική απόφαση στηρίχθηκε στις προτάσεις των Αμερικανών στρατηγών και προσωπικά του υπουργού Αμυνας Τζέιμς Μάτις. Ο τελευταίος απέρριψε το τουρκικό σχέδιο για κατάληψη της Ράκας. Στο Πεντάγωνο χαρακτήρισαν την τουρκική πρόταση πρόχειρη και είπαν στους Τούρκους συνομιλητές τους ότι θα συνεργαστούν με τους Κούρδους του YPG διότι απέδειξαν στα πολεμικά πεδία ότι διαθέτουν τη στρατιωτική ισχύ για να νικήσουν τους τζιχαντιστές. Και αυτή η αμερικανική θέση χαρακτηρίστηκε προσβλητική για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν ανακοίνωσε ούτε χθες την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο. Ουδείς γνωρίζει εάν θα πραγματοποιηθεί και μετά την «αντιτουρκική κίνηση» του Ντόναλντ Τραμπ, το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι «εάν θέλει ο Ερντογάν να συναντηθεί» με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here