Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, προπομπός του Ερντογάν, σε Αθήνα, Θράκη-Μίλησε για μητέρα-πατρίδα

Ως προπομπός της επικείμενης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα αλλά πιθανότατα και τη Θράκη, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καλής γειτονίας των δύο χωρών, είπε ότι λειτουργεί ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου, που περιοδεύει σε Ξάνθη και Κομοτονή, μετά την Αθήνα.

Ο Τσαβούσογλου, που κατάγεται από τη Θράκη, πέρασε από πολλά μειονοτικά χωριά, μετέφερε προσπικό χαιρετσιμό του Ερντογάν  και στις 11 το βράδυ έφτασε στη Κομοτηνή. Τον συνοδεύουν ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή, Αλί Ριζά Ακιντζί, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης και εκπρόσωποι της μουσουλμανικής μειονότητας.

Σε γεύμα που του παρέθεσε η ένωση της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή, ανέφερε ότι αισθάνεται περηφάνια που επισκέπτεται τη γενέτειρά του, Κομοτηνή, με τον τίτλο του Τούρκου αντιπροέδρου.

Ωστόσο, αν και γενικά ήταν προσεκτικός, δεν απέφυγε και αναφορές στα περί τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, η οποία μάλιστα -κατά τον ίδιο- αριθμεί «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους».

Βέβαια, όσο και αν ενοχλεί κάποιους, ο Χ. Τσαβούσογλου λέει την αλήθεια. Στη Θράκη, η πλειοψηφία των μουσουλμάνων κατοίκων είναι τουρκικής καταγωγής. Και όσο κι αν το αρνιόμαστε, αυτό δεν αλλάζει.

Ο Χακαν Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά και ενδιαφέρεται για την «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Και ανέφερε ως παράδειγμα τον εαυτό του: «Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μου δεν εμπιστεύτηκαν αυτό το καθήκον σε μένα επειδή είμαι εγώ, αλλά επειδή είμαι ένας βουλευτής της Προύσας, που κατάγεται από τη Δυτική Θράκη» είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους σας και δεν σας αφήσαμε» τόνισε.

Εκανε αναφορά στα Σκόπια ως «Μακεδονία», για να υποστηρίξει μάλιστα ότι και εκεί υπάρχει «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης στη Βουλγαρία και στο Κόσοβο.

Δήλωσε αποφασισμένος να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων, παρά τις δυσκολίες. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι, με τον ίδιο τρόπο, θα κάνει βήματα, για να αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες και προσδοκίες της μειονότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη.

Για τις επαφές του στην Αθήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι ήταν σημαντικές, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Αυτό που είδα, είναι ότι μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα. Η συζήτηση είναι η αρχή όλων. Είναι πολύ σημαντικό να τραβάς τις κουρτίνες και να θέτεις όλα τα προβλήματα στο τραπέζι. Αν αυτά μπορείς να τα εκφράσεις, τότε αισθάνεστε καλύτερα τα κανάλια που μπορούν να ανοίξουν ενώπιόν σας για τη λύση» είπε χαρακτηριστικά.

Με τους Έλληνες αξιωματούχους συζήτησε, όπως είπε, και την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα. «Μακάρι, όταν έρθει εδώ, να υπάρξουν καλά αποτελέσματα στις συνομιλίες που θα έχουμε» σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης έλαβε άδεια από το υπουργείο Εξωτερικών και επισκέπτεται τη Θράκη, συνοδευόμενος από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) της Τουρκίας, αλλά και από στελέχη του τουρκικού Οργανισμού Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΤΙΚΑ).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here