Ο Θεσσαλονικιός Μασούτης αγόρασε την «Προμηθευτική»

Μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της βόρειας Ελλάδας, η «Μασουτης», εξαγόρασε την αλυδίσα της  «Προμηθευτικής» και έτσι μπήκε πιο ενεργά στη «μάχη» της Αττικής και (από νησιά) της Άνδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ταμπέλες στα 57 καταστήματα της «Προμηθευτικής» (τα τρία στη Άνδρο) θα αλλάξουν το φθινόπωρο. Ο Μσσούτης σχεδιάζει μερικά απο αυτά στο άμεσο μέλλον  να τα κάνει υπερμάρκετ ή Grand όπως ονομάζει η συγκεκριμένη αλυσίδα τα μεγάλα της καταστήματα.

Η «Μασούτης» υποσχέθηκε ότι θα διατηρηθούν και οι 1.050 θέσεις εργασίας της «Προμηθευτικής».

Με την εξαγορά αυτή ο Μασούτης έχει πλέον 329 καταστήματα. Από αυτά τα 22 είναι cash & carry.

Μέχρι σήμερα, η αλυσίδα είχε παρουσία στη Μακεδονία, στη Θράκη, στη Θεσσαλία, στην Ηπειρο, στη Φθιώτιδα, στην Αιτωλοακαρνανία, στη Θάσο, στη Λήμνο, στη Λέσβο και στη Χίο, ενώ πριν από μερικά χρόνια απέκτησε παρουσία και σην Εύβοια.

Μασούτης: O πωλητής του Τρύλετ που έγινε 'βασιλιάς' της Μακεδονίας

Ο ιδρυτής της «Μασούτης»,  κ. Διαμαντής Μασούτης, ξεκίνησε ουσιαστικά την πορεία του στο εμπόριο το 1964, ως απλός πωλητής της «ΤΡΥΛΕΤ», σε ηλικια 23 ετών. Εν συνεχεία αγόρασε με δανεικά το πρώτο του φορτηγό και να εισέλθει στο χονδρεμπόριο, και το 1976 να ιδρύσει την εταιρεία «Μασούτης» με το πρώτο σούπερ μάρκετ να ανοιγει βεβαια στην ιδιαιτέρα του πατρίδα.

Ο ίδιος έχει πει

«Εχω τελειώσει μόνο το δημοτικό και μέχρι που πήγα να υπηρετήσω στρατιώτης έκανα όλες τις αγροτικές δουλειές στο χωριό. Πήγα στα χωράφια, φύλαξα πρόβατα και αγελάδες, άρμεξα, κούρεψα, ενώ όταν ήμουν 14 ετών και με έβγαζαν στο βουνό για να βοσκήσω τα ζώα, μόλις έπαιρνε λίγο να νυχτώνει, τραγουδούσα για να μη φοβάμαι».

Από τη γενέτειρά του, το χωριό Άδενδρο, έφυγε σε ηλικία 23 -24 χρόνων, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη και το 1964 προσελήφθη στην ΤΡΥΛΕΤ όπου και εργάστηκε ως πωλητής, έως το τέλος Νοεμβρίου του 1969.

«Ο μισθός μου τα τρία πρώτα χρόνια, όσο δούλευα στη Θεσσαλονίκη, ήταν 2.800 δραχμές, αλλά στην πραγματικότητα ζούσα με 300 δραχμές το μήνα, γιατί είχα αγοράσει ένα σπίτι με δόσεις και το γραμμάτιο ήταν 2.500 δραχμές. Και αυτό συνεχίστηκε για 2,5 χρόνια», θυμάται.

Οταν του πρότειναν να ξανοιχτεί σε όλη τη βόρειο Ελλάδα δανείστηκε χρήματα από τους γαμπρούς του για να πάρει φορτηγό.

«Μάζεψα 55.000 δραχμές  και με τα χρήματα αυτά αγόρασα ένα αυτοκίνητο για να μεταφέρω τα προϊόντα. Γιατί πρέπει να σας πω ότι τα χρόνια εκείνα οι πωλήσεις γινόταν επί αυτοκινήτου», λέει ο επιχειρηματίας.

Κάποια στιγμή ο ικανός πωλητής (πλάσαρε τριπλάσια απορρυπαντικά από τους συναδέλφους του) διαμαρτυρήθηκε στην εταιρία παραγωγής του Τρυλέτ και άλλαν απορρυπαντικών (ήταν η Unilever)

Ρώτησε «πώς κάνετε έκπτωση 10% στα μπακάλικα και δεν κάνετε σε εμένα που ουσιαστικά αγοράζω και διακινώ 500 κιβώτια τη φορά».

Μου είχαν πει ότι έχω δίκιο αλλά και ότι το μέλλον βρίσκεται όχι στη χονδρική, μα στη λιανική πώληση. Αυτό μου έβαλε την ιδέα να ανοίξω ένα μεγάλο μπακάλικο, με μεγάλη ποσότητα προϊόντων ώστε να έχω φθηνότερη αγορά.

Το 2011, μετά από 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας, ο  Διαμαντής Μασούτης παραχώρησε τη διοίκηση της επιχείρησης στα παιδιά του και στα εγγόνια του. Έτσι, η δομή του Δ.Σ. έχει ως εξής: Πρόεδρος, Ιωάννης Μασούτης, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ζαφειρία Μασούτη,  Αντιπρόεδρος & Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Διαμαντής Μασούτη.

Το 1981  ιδρύθηκε η «Προμηθευτική», η οποία τα τελευταία χρόνια ενίσχυσε σημαντικά το δίκτυό της, κυρίως με καταστήματα μεσαίου μεγέθους σε πολλές γειτονιές της Αθήνας.

Η «Μασούτης» στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας είναι η πρώτη αλυσίδα στις αυθόρμητες αναφορές των καταναλωτών (34% το 2018 σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI).

Πάντως η αγορά του λιανεμόρίου συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια. Το  2012 δραστηριοποιούνταν στην ελληνική αγορά 81 αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ τώρα  55.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here