Ο συριακός στρατός έσπασε μετά από δύο χρόνια την πολιορκία του Ντεΐρ Εζορ από τον ISIS-Σε αποδόμηση το Ισλαμικό Κράτος και στη Συρία

Μια σημαντική εξέλιξη στη Συρία, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους καταγράφηκε σήμερα. Οπως ανακοινώθηκε, ο συριακός στρατός έσπασε σήμερα τη πολιορκία που επέβαλλαν εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στον κυβερνητικό θύλακο στην Ντέιρ Εζόρ, στην πλούσια σε πετρέλαιο, ανατολική Συρία.

Την πόλη αυτή υπερασπίζονταν στρατιώτες τη Συρίας και περίπου 150.000 κάτοικοι που είχαν εγκλωβιστεί και έδιναν έναν τιτάνιο καθημερινό αγώνα για να εμποδίσουν τους μαχητές του ISIS να καταλάβουν την πόλη.

Η εξέλιξη αυτή, αλλάζει πλέον τα δεδομένα του πολέμου κμετά το Ιράκ και στη Συρία, καθώς το ισλαμικό κράτος βρίσκεται σε πλήρη αποδόμηση και κατάρρευση. Ηδη έχει χάσει την Μοσούλη , την Ταλ Ααφάρ και την Νινευή στο Ιράκ, αποδυναμώνεται πλεόν το μέτωπο του Ντεΐρ Εζόρ ενώ η ντε φάκτο πρωτεύουσά του, η Ράκα, είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης αφού ήδη οι Συριακές δημοκρατικές δυνάμεις των κούρδων και άλλων αράβων έχουν απελευθερώσει την παλιά πόλη.

Ρωσική βοήθεια

Η ρωσική φρεγάτα Ναύαρχος Έσεν εκτόξευσε πυραύλους Κρουζ Kalibr εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους κοντά στη Ντέιρ αλ Ζορ της Συρίας για να στηρίξει την επιχείρηση του συριακού στρατού στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι πύραυλοι, που εκτοξεύθηκαν από τη Μεσόγειο, κατέστρεψαν κέντρα διοίκησης και επικοινωνίας των τζιχαντιστών, καθώς και αποθήκες πυρομαχικών, μια εγκατάσταση επισκευής αρμάτων μάχης, ενώ σκότωσαν μια μεγάλη ομάδα αναρτών, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο επεσήμανε εξάλλου ότι η αποτελεσματικότητα του πλήγματος επιβεβαιώθηκε από αναγνωριστικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ εξήγησε ότι εμπόδισε τα σχέδια του ΙΚ να ενισχύσει τις θέσεις του στη Ντέιρ αλ Ζορ.

Η απώλεια της Ντέιρ Εζόρ και της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας της –της τελευταίας στη Συρία που βρίσκεται ακόμη στα χέρια των τζιχαντιστών– αναμένεται ότι θα σημάνει το τέλος της παρουσίας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, τρία χρόνια μετά την εγκαθίδρυσή της εκεί.

«Οι μονάδες του αραβικού συριακού στρατού (…) έσπασαν την πολιορκία που η τρομοκρατική οργάνωση ΙΚ επέβαλλε στην πόλη Ντέιρ Εζόρ», καθώς ενώθηκαν με τους πολιορκημένους στρατιώτες στη βάση της ταξιαρχίας 137, δυτικά της πόλης, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η κρατική τηλεόραση και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, ανέφεραν επίσης ότι προελαύνουσες συριακές δυνάμεις ενώθηκαν με τα κυβερνητικά στρατεύματα στην Ντέιρ Εζόρ.

Το 2015 οι τζιχαντιστές είχαν αρχίσει να πολιορκούν δύο κυβερνητικούς θυλάκους στην πόλη Ντέιρ Εζό.

Ο δεύτερος κυβερνητικός θύλακος, στη νότια περιφέρεια, ο οποίος περιλαμβάνει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο και τρεις συνοικίες, πολιορκείται επίσης από τους τζιχαντιστές και οι δυνάμεις του καθεστώτος δεν έχουν φθάσει ακόμη εκεί.

Η εξτρεμιστική οργάνωση έχει ήδη χάσει περισσότερο από το μισό της Ράκα, βορειότερα, όπου δέχεται επίθεση από της αραβοκουρδικές δυνάμεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here