Ο στρατός φταίει για τη ρύπανση με πετρέλαιο του πόσιμου νερού της Θεσσαλονίκης

 

Ρεπορτάζ του «Έθνους» φέρνει στο φως  δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών στο Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης αναφερομένη στην  ρυπανση του νερού της περιοχής και θεωρώντας  ως «πιθανή αυτία της ρύπανσης, αγωγό του Ελληνικού Στρατού».

Την υπόθεση έχει αναλάβει στρατιωτικός αντιεισαγγελέας και η έρευνα βρίσκεται στο στάδιο ποινικής αξιολόγησης με πιθανή τη διεξαγωγή νέας έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση η λίμνη Πολυφύτου αποτελεί μέρος του ρου του Αλιάκμονα που υδροδοτεί κατά 60% τη Θεσσαλονίκη και καθώς φαίνεται από τη λίμνη Πολυφύτου  προέρχεται η ρύπανση με πετρελαιοειδή που διαπιστώθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους στην επιφάνεια της δεξαμενής του εργοστασίου επεξεργασίας νερού στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Η ρύπανση σήμανε συναγερμό για την ποιότητα του νερού το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κατάλληλο προς πόση.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, η ΕΥΑΘ αναγκάστηκε να μειώσει την παροχή νερού από τον Αλιάκμονα και να αυξήσει την παροχή από τις πηγές Αραβησσού, ενώ παράλληλα αύξησε τα ειδικά φίλτρα και αύξησε τις αναλύσεις ποιότητας νερού πριν αυτό καταλήξει στις βρύσες των νοικοκυριών και των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης. Ομως δεν έχουμε σαφή εικόνα για το πόσο εκτεταμένη ήταν η μολυνση και πόσο πετρέλαιο ήπιαν οι Θεσσαλονικείς.

Οταν ειχε διαπιστωθεί το πρόβλημα τον περασμένο Γενάρη και η ΕΥΑΘ  ζήτησε επέμβαση εισαγγελέα, σύμφωνα με την τότε αναφορά της «προς το παρόν το νερό πληροί όλες τις προϋποθέσεις υγιεινής, πλην όμως, σε περίπτωση συνέχισης του φαινομένου, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα».  Δεν ειμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το πρόβλημα συνεχίστηκε και για ποσο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here