Ο Stephen Hawking υπό το πρίσμα του “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια”

Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Τέσσερα πάνω κάτω χρόνια πριν: Θυμός κάμποσος κατέκλυσε το διαδίκτυο όταν κάποιος από τους κάμποσους μητροπολίτες της χριστιανικής – πτωχής πλην τίμιας – Ελλάδας εκφράστηκε “υποτιμητικά” για τον αστροφυσικό Στήβεν Χώκινγκ. Εκτιμώντας την δηλωμένη μη πίστη του τελευταίου στην λεγόμενη ανωτέρα ύπαρξη – με μια λέξη, ο Σ.Χ. δήλωνε άθεος – ως «προϊόν των δεδομένων εγκεφαλικών και συναισθηματικών παρενεργειών της κινητικής αναπηρίας του».

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, και με αφορμή την αναχώρηση από τα εγκόσμια του σπουδαίου Άγγλου αστροφυσικού, επιτρέψτε μας μια αποτίμηση: Οιι επιθέσεις κατά του μητροπολίτη Οσίου ή Αγίου ή όπως αλλιώς επιθυμείτε εσείς Τρεχαγυρευόπουλου ή Αμβρόσιου ή όπως αλλιώς (συγγνώμη, αλλά σε ότι αφορά τους φέροντες θρησκευτικούς τίτλους ή αξιώματα, έχουμε μια δυσκολία στη συγκράτηση των ονομάτων τους) ήταν άδικες! Μάλλον όχι, δεν ήταν άδικες, για να είμαστε ακριβείς ήταν άστοχες. Διότι άπαντες που ασχολούνται επί χρόνια και σε βάθος με θέματα δικαιωμάτων και κοινωνικές διεκδικήσεις ξέρουν ή οφείλουν να ξέρουν τον πυρήνα της θρησκευτικής σκέψης σχετικά με την αναπηρία. Ο γραφικός Έλληνας μητροπολίτης δεν είπε παρά τα θρησκευτικά αυτονόητα. Αυτά θα έλεγε και ο οποιασδήποτε άλλος συνάδελφός του – υπηρέτης του οίκου του θεού, έστω και αν για λόγους δημοσίου προφίλ της επί της γης εταιρίας των “ανθρώπων του θεού” θα τα έλεγε ενδεχομένως με ηπιότερο τρόπο.

Ο πυρήνας της θρησκευτικής σκέψης σχετικά με την αναπηρία αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα αναγνωστικά του δημοτικού, διδασκόταν και διδάσκεται επί δεκάδες χρόνια Βιβλίο θρησκευτικών πέμπτης τάξεως δημοτικού σχολείου (τέσσερα χρόνια πριν, σιγά μη μπούμε στον κόπο να δούμε αν άλλαξε, τίποτε επί της ουσίας και ποτέ δεν αλλάζει στα βιβλία θρησκευτικών της πτωχής πλην τίμιας πατρίδος) σελίδα 16, παράγραφος 1.5. με θέμα/τίτλο Επιμονή και υπομονή στον αγώνα, αντιγράφουμε ενδεικτικά:

*Ο συνδυασμός της επιμονής και της υπομονής στον αγώνα ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, κάνει τον άνθρωπο δυνατότερο και ικανό να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία…

*Ο Χριστός επιβραβεύει την επιμονή και υπομονή των δυο παραλυτικών της Καπερναούμ και της Βηθλεέμ.

*Σε όλο τον κόσμο, άνθρωποι με προβλήματα υγείας αγωνίζονται με θάρρος, επιμονή και δύναμη, κάνοντας τη δική τους ζωή αλλά και των συνανθρώπων τους καλύτερη.

Όλες οι παραπάνω θρησκευτικού χαρακτήρα πληροφορίες – γνώσεις συνοδεύονται από αποδεικτικές φωτογραφίες μιας και ως γνωστόν “μια από δαύτες είναι χίλιες λέξεις”. Για να μην το πολυλογούμε και εμείς λοιπόν, σας ζητούμε απλά και μόνο να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στη φωτογραφία του κειμένου μας (από το βιβλίο θρησκευτικών της πέμπτης τάξεως του ελληνικού δημοτικού σχολείου), σκεφτόμενοι ότι ακόμα και αν είναι photo shop δεν είναι του σατανά αλλά θεόπνευστο. Θα δυσκολευτείτε να διακρίνετε λόγω χαμηλής ανάλυσης (ποιός π.χ. είναι αυτός ο Κύριος που στον μαυροπίνακα καταγράφει τη σκέψη του Χώκινγκ, ελπίζουμε το κεφαλαίο κάπα να σας βοήθησε) όμως το αντίτιμο αξίζει τον κόπο. Θα καταλάβετε αν μη τι άλλο γιατί η άρνηση (ή έστω η αμφισβήτηση) της ύπαρξης του θεού από τον διάσημο αστροφυσικό αλλά και όποιον άλλον άνθρωπο με αναπηρία, θρησκευτικά μεταφράζεται (και διδάσκεται) ως πνευματική και ψυχολογική διαταραχή.

**Ο Στίβεν Χώκινγκ λόγω του μεγάλου πλήθους των δραστηριοτήτων του και των καθημερινών φυσικών ανησυχιών του, δεν ενδιαφέρθηκε να ασχοληθεί με ένα βιβλίο θρησκευτικών δημοτικού της ηρωικής και άκρως θεοσεβούς ψωροκώσταινας που τον προσέβαλλε στον μέγιστο βαθμό χρησιμοποιώντας την εικόνα του για να υποστηρίξει τα εκ διαμέτρου αντίθετα μηνύματα αυτών που ο ίδιος πρέσβευε. Η συγκεκριμένου (επιστημονικού) τύπου “αδιαφορία” προσδιόριζε την “φιλικού τύπου” – συζητήσιμη – διαφωνία του με τον γράφοντα (και όποιους σαν αυτόν) για τον βέλτιστο τρόπο της προβολής/ υποβολής των προοδευτικά αυτονόητων σε μια “κοινή γνώμη” κατά βάση επιρρεπή στη μεταφυσική βλακεία και τον σκοταδισμό. Όμως δεν είναι αυτό – ποτέ δεν θα μπορούσε να είναι αυτό – το θέμα μας. Το θέμα μας είναι – αφιερωμένο στη ζωντανή μνήμη του σπουδαίου Άγγλου αστροφυσικού – τι “λένε” για όλους εσάς όλα τα παραπάνω. Τι σας “λένε” στο βάθος τους…

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here