Ο σεξισμός και κοινωνικός ρατσισμός εναντίον του οδηγού ταξί που βιάσθηκε

Ο σεξισμός  εναντίον των ανδρών δεν έχει όρια. Δέκα μέρες τώρα ένας 24χρονος νέος άνδρας έχει πέσει θύμα βιασμού και όλοι το φέρνουν «απ΄έξω απ’ έξω».

Με πολλά υπέρ του «ταλαντούχου ηθοποιού» που έμειναν έκπληκτοι  οι συγγενείς και οι φίλοι του. Που «αποκλείεται να έκανε κάτι τέτοιο αυτό το παιδί».

Κι από την πλευρά του ταξιτζή μοιάζει να υπάρχει μια ένοχη σιωπή. Ούτε μάνα, ούτε αδελφός, ούτε συνάδελφος. Γιατί ο φουκαράς απλούστατα μάλλον δεν το έχει πει σε κανέναν και μάλλον δεν ξέρει πού να κρυφτεί. Γιατί ντρέπεται.

Θα μου πειτε: «Και καλά, ήσουν εκεί και τα ξέρεις απο πρώτο χέρι;»

Οχι ,  ΚΑΝΕΙΣ δεν ήταν εκεί . Σαν όλες τις υποθέσεις βιασμού, μάρτυρες δεν υπάρχουν. Μιλάει ο θύτης, το θύμα και ο ιατροδικαστής. Η μιλάει το δήθεν θύμα, ο δήθεν θύτης και ο ιατροδικαστής Ομως όταν υπάρχει ιατρδοικαστική γνωμάτευση, τα «είπες»-«είπα» δεν ισχύουν.  Ο βιασμός είναι στην προκειμένη περίπτωση γεγονος. Κι όμως όλοι βάζουν ερωτηματικά

Γιατί;

Γιατί το θύμα ήταν άντρας και ταξιτζής.

* «Ελα ρε, οι ταξιτζήδες τώρα, αληταριό, έχει μπει ο καθένας στο ταξι και παριστάνει τον επαγγελματία οδηγό»

  • «Καλά, τι καθότανε κι αυτός αφού τον έβλεπε τον τύπο ότι είχε άλλα γούστα. Μπας και πήγαινε γυρεύοντας;»

* «Κοτζάμ άντρας δεν μπορουσε να αντισταθεί;»

Το γεγονός ότι ήταν νέος και δυνατός άντρας, ουσιαστικά λειτούργησε εις βάρος του εξαρχής. Είχε μια φυσιολογικη  αυτοπεποίθηση. Δεν διανοήθηκε ότι οι ισχυρές σωματικές του δυνάμεις θα ήταν ανύπαρκτες με ένα απλό χαπάκι ή λιγο σπρέι στον καφέ του.

Ο νεαρός είχε πάρει απλως μια περίεργη κουρσα. Δεν διαλέγεις πελάτες και κάθε πελάτης έχει τα δικά του. Ο 24χρονος κατάλαβε ότι ο πελάτης ήταν διαφορετικός απο τους συνήθεις, αλλά αυτό δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο καταλογίζεται έμμεσα εις βάρος του.

Λένε ότι έκλεισε το ταξιμετρο προτου πάρει τα ναρκωτικά που του έδωσε ο «πελάτης». Αυτό δεν ειναι βεβαιο μα δεν σημαινει και κάτι. Αν το έκλεισε   μετά την παράνομη χορήγηση ναρκωτικων, τότε ο νεαρός δεν ήξερε τι έκανε. Αλλά ακόμα κι αν εκλεισε το ταξιμετρο προτού  ναρκωθεί, όταν έφαγε ένα σουβλάκι με τον πελάτη, δεν θα ήταν πρωτοφανές. Πολλοί οδηγοί  όταν παίρνουν μεγάλες κουρσες κάνουν οικονομικές συμφωνίες με τον πελάτη. Και πολλοί όταν σταματάει ο πελάτης για μισή ώρα για ψώνια, θεωρουν ότι έχουν το δικαίωμα να σταματήσουν κι αυτοί δυο λεπτά για να πάνε στην τουαλέτα. Και όταν ο πελάτης τρώει, τότε θεωρουν ευλογα ότι μπορούν να τσιμπήσουν κάτι κι αυτοί. Τίποτα απο αυτά δεν είναι παραλογο ή υποπτο για τον οδηγό.

Να πουμε κιόλας ότι ο οδηγός ίσως κάτι είχε καταλάβει  ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά φερόταν φιλικά. Εστω ότι είχε καταλάβει, αφού ο πελατης σταμάτησε να ψωνίσει σε sex shop. Μπορεί να ήταν περίεργος ή να έκρινε ότι δεν τον αφορά η ερωτική ζωή του πελάτη του. Αυτά ΔΕΝ σημαίνουν ότι συναινεσε στο βιασμό. Το ότι δεν υπήρξε εχθρικός και έφαγε σουβλάκι δεν σημαίνει ότι είπε «ναι, δώσε μου ένα χαπάκι για να με βιάσεις παρά φύση»

Και ναι, υπάρχουν κενά και κανείς δεν ξέρει γιατί ήταν ημιλυπόθυμος ο πελάτης-ηθοποιός στο Ιπποκράτειο. Από το σουβλάκι και μετα υπάρχει μια ώρα δυσεξήγητη. Ο ταξιτζής έχει αποσπασματικες εικόνες και καταθέτει ότι αισθανοταν διάφορα μα δεν μπορουσε να αντιδράσει. Ο ηθοποιός μέχρι στιγμής δεν έχει πει τίποτα, αλλά προφανώς θα μιλήσει για συναινετική διαδικασία. Δεν ξέρουμε ποιες ουσίες πήρε ο μεν και ποια ουσια δόθηκε στον δε. Ο,τι και να έγινε όμως, κανείς δεν βιάζεται παρά φύση με τη θέλησή του

Ακομα και αν ο οδηγός του ταξι είχε συμπεριφερθεί χαλαρά με τον πελατη, ο βιασμός δεν παύει να αποτελεί βαρύτατο αδίκημα και για τους άνδρες -για να μην πω ότι κατά τη γνώμη μου ο βιασμός ανδρός είναι βαρύτερο αδίκημα επειδή ο  άνδρας δύσκολα επανέρχεται  ψυχολογικά απο ένα τέτοιο συμβάν και συχνά δεν συνέρχεται ποτέ, η δε ζωή του καταρρακώνεται. Και ενώ μια γυναίκα θύμα βιασμού έχει τη συμπαράσταση του συντρόφου της, του άνδρα της, των συγγενών της, ο άνδρας…. Πώς θα δεχτεί π.χ. μια γυναίκα το γεγονός ότι ο σύζυγός της έπεσε θύμα βιασμού; Για αναλογιστείτε  το έστω και για μισό λεπτό….

Φυσικά, αυτό που εγώ ως γυναίκα αντιλαμβάνομαι ως σεξισμό εναντίον του ανδρός θύματος, μπορεί κάλλιστα να οφείλεται στο ακριβώς αντίθετο. Σε μια ανδροκρατουμενη δηλαδή  κοινωνία, οπου το 100% των διευθυντικών θέσεων στα ΜΜΕ ανήκει σε άντρες, μπορεί η σιωπή για την πλευρά του ταξιτζή να οφείλεται στο ότι ο μέσος άνδρας δεν θέλει να δίνει διαστάσεις σε κάτι τόσο οδυνηρό και θέλει να «θάψει» το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τουτέστιν  ο μέσος αρχισυντάκτης και διευθυντής  θέλει στην ουσία να προστατέψει τον άνδρα θύμα δια της σιγής, ώστε το θέμα να ατονήσει και να λησμονηθεί το ταχύτερον δυνατόν.

Ομως ξέρετε κάτι; Και η γυναικα το ίδιο θέλει, το θέμα να ατονήσει και να λησμονηθεί το ταχύτερο δυνατόν. Γιατί ο βιασμός στερεί απο τον άνδρα ένα δομικό στοιχείο, τον ανδρισμό, αλλά στερεί και απο τα δυο φύλα κάτι ακομα δομικοτερο: την ελευθερία βούλησης

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here