Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης, πριν 37 χρόνια- σπάνιες φωτογραφίες

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Σπάνιες φωτογραφίες από τον καταστρεπτικό σεισμό των 6,5 ρίχτερ που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη, στις 20 Ιουνίου 1978 στις 11.00 το βράδυ, τραβήχτηκαν από τον αείμνηστο καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Σολδάτο. Είχε προηγηθεί μία περίοδος έντονης προσεισμικής δραστηριότητας με μεγαλύτερους προσεισμούς 5,8 Richter (24.5.78) και 5.3 Richter (19.6.78). Ο καταστροφικός απολογισμός ήταν 49 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι και εκατοντάδες κτίρια που κατέρρευσαν ή που πληγώθηκαν ανεπανόρθωτα. Τα περισσότερα θύματα προκάλεσε η κατάρρευση της πολυκατοικίας στην Πλατεία Ιπποδρομίου, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

rsz_2_2

Σύμφωνα με τον ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Βασίλειο Παπαζάχο «Ο ισχυρός σεισμός της 20ης Ιουνίου 1978 στη Μυγδονία λεκάνη είχε δυσμενείς επιπτώσεις, ιδιαίτερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου φόνευσε 49 ανθρώπους και κατέστρεψε ή έβλαψε σοβαρά το ένα τέταρτο των οικοδομών της πόλης. Όμως, η γένεση του καταστρεπτικού αυτού σεισμού είχε και θετικές συνέπειες, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία του δικτύου σεισμογράφων του ΑΠΘ, η γένεση του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών ως πρώτο εθνικό κέντρο διεπιστημονικής έρευνας σε θέματα σεισμών και η ανάπτυξη της έρευνας πάνω σε θέματα όπως τη σεισμική επικινδυνότητα και την πρόγνωση των σεισμών στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ.

rsz_13

Η γένεση του καταστρεπτικού σεισμού στις 20/6/1978 υπήρξε η βασική αιτία της κατασκευής του κτιρίου του κεντρικού σεισμολογικού σταθμού Θεσσαλονίκης και αρχικά επτά περιφερειακών σταθμών, καθώς και της προμήθειας του εξοπλισμού τους. Στη συνέχεια, το σεισμογραφικό δίκτυο αναπτύχθηκε και σήμερα περιλαμβάνει 34 σταθμούς οι οποίοι καλύπτουν όλη την Ελλάδα και άλλους 11 σε ειδικό δίκτυο παρακολούθησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Στον κεντρικό Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ έρχονται τώρα σήματα από 112 σεισμολογικούς σταθμούς που βρίσκονται στη χώρα μας, καθώς και πολλούς σταθμούς από γειτονικές βαλκανικές (Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ., Βουλγαρία, Τουρκία κ.α.) και άλλες χώρες (Ιταλία κ.α.). Παράγονται, έτσι, υψηλής ποιότητας και ποσότητας ενόργανες σεισμολογικές παρατηρήσεις που αποστέλλονται καθημερινά σε έγκυρα παγκόσμια σεισμολογικά κέντρα και αξιοποιούνται διεθνώς για την παραγωγή σεισμολογικής και ευρύτερης γεωφυσικής γνώσης.

Παράλληλα, αξιόπιστες και έγκυρες πληροφορίες είναι διαθέσιμες άμεσα στην Πολιτεία αλλά τους απλούς πολίτες, μέσα από την ιστοσελίδα του Σεισμολογικού Δικτύου του ΑΠΘ (http://geophysics.geo.auth.gr/ss/) ενώ το επιστημονικό προσωπικό του ΑΠΘ ενημερώνει συνεχώς με διαλέξεις, ξεναγήσεις και άλλες δραστηριότητες την ελληνική κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά στα σχολεία, σε θέματα σεισμικότητας, σεισμικής επικινδυνότητας και διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here