Ο Ρουβικωνας «έβαψε» τους Ιταλούς επειδή συλλαμβάνουν πολίτες που πολέμησαν τους τζιχαντιστές

Μπογιές και φειγ βολάν στο προαύλιο της ιταλικής πρεσβείας έριξαν μέλη του Ρουβίκωνα σημερα το απόγευμα.

Η αστυνομία μετά την «επίθεση» προχώρησε σε δώδεκα προσαγωγές. Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην κρατική ασφάλεια για να διαπιστωθεί αν έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη ενέργεια.

«Επίθεση με μπογιές στην πρεσβεία της Ιταλίας στο Κολωνάκι απο τον Ρουβίκωνα.Σύντροφοι κατάφεραν και εισέβαλαν και στο εσωτερικό της πρεσβείας πηδώντας τα κάγκελα.Αλληλεγγύη στους Ιταλούς συντρόφους που διώκονται απο το Ιταλικό κράτος για την παρουσία τους στην Ροζάβα» αναφέρει ανάρτηση του Ρουβικωνα.

Στη Ροζάβα, μια περιοχή με Κουρδους κατοίκους στη Συρία, είχε εφαρμοστεί ένα πρωτοποριακό πολιτικό σύστημα άμεσης δημοκρατίας, με οικολογικους στόχους και σαφώς αντικαπιταλιστικό και διεθνιστικο χαρακτήρα.

Στη Ροζάβα, στο πλευρό των Κούρδων μαχητών, εκτός απο Ιταλους έχουν πολεμήσει και Ελληνες αναρχικοί.

Μετά την απόσυρση των δυνάμεων του Άσαντ από το συριακό Κουρδιστάν, το 2012, και ενώ ο εμφύλιος είχε φουντώσει, το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας PYD και η στρατιωτική πτέρυγα του, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) μαζί με το γυναικείο σώμα τους (YPJ) ανέλαβαν τον έλεγχο της περιοχής. Ένα χρόνο αργότερα, το 2013, κηρύσσεται η αυτονομία της Ροζάβα και προχωρεί η διοικητική διαίρεσή της σε τρία καντόνια που δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους, το Τζαζίρα, το Κομπάνι και το Αφρίν. Η διακήρυξη αυτονομίας σηματοδότησε ένα πολιτικό και κοινωνικό πείραμα, μια σιωπηλή κοινωνική επανάσταση πρωτοφανή για τη Μέση Ανατολή, καθώς το πολιτικό σύστημα της Ροζάβα υιοθετεί τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της ισότητας των φύλων και της αειφορίας.

Τον Ιανουάριο του 2015, τα χαρμόσυνα νέα από το Κομπάνι έκαναν τον γύρο του κόσμου. Το Κομπάνι κέρδιζε την ελευθερία του έπειτα από 134 ημέρες σκληρών μαχών. Οι μαύρες σημαίες του ISIS, που μέχρι εκείνη την ημέρα πολιορκούσαν τη μαρτυρική όσο και ηρωική πόλη των Κούρδων της Συρίας, δεν ανέμιζαν πια στους λόφους γύρω από το Κομπάνι. Οι μαχητές και μαχήτριες του στρατού των YPG – YPJ όχι μόνο άντεξαν τη σκληρή πολιορκία, αλλά κατάφεραν να απελευθερώσουν και την τελευταία σπιθαμή εδάφους τους από τους ισλαμοφασίστες.

Το Σύνταγμα των καντονίων της Ροζάβα, το Κοινωνικό Συμβόλαιο, εμπνέεται από τη θεωρία του ελευθεριακού κοινοτισμού, του Αμερικανού Μάρεϋ Μπούκτσιν, οι ιδέες του οποίου κινούνται στον χώρο του αναρχισμού και της κοινωνικής οικολογίας. Είναι γνωστός κυρίως ως ο εμπνευστής της προσέγγισης της κοινωνικής οικολογίας. Απορρίπτει τον εθνικισμό και υποστηρίζει μια ισότιμη κοινωνία με ίση εκπροσώπηση και σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Οι Κούρδοι θεωρούν την Ροζάβα ένα από τα τέσσερα τμήματα του ευρύτερου Κουρδιστάν που απαρτίζεται από το βόρειο τμήμα του, στην Τουρκία, το νότιο στο Ιράκ και το ανατολικό, στο Ιράν. Η πολυεθνοτική σύνθεση του πληθυσμού «επέβαλε» το σύστημα της άμεσης δημοκρατίας ώστε μουσουλμάνοι, χριστιανοί, Κούρδοι, Γιεζίντι, Άραβες, Σύριοι, Τουρκμένοι να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και οι εθνικές κουλτούρες τους να αναγνωρίζονται και να γίνονται σεβαστές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here