Ο ρόλος του ΔΝΤ στην μεταμνημονιακή Ελλάδα-Δύο εκθέσεις το χρόνο

Δύο εκθέσεις σε ετήσια βάση, οι οποίες θα συνδυάζονται με έναν αριθμό επισκέψεων των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να γίνονται από κοινού με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προβλέπει η μεταμνημονιακή εποπτεία για την Ελλάδα απ’ την πλευρά του ΔΝΤ.

Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις: «Όσον αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος του ESM στις 20 Αυγούστου, θα είναι παρόμοια με άλλες χώρες της Ευρωζώνης με τις οποίες είχαμε πρόγραμμα… Επομένως, για εμάς (η μεταπρογραμματική εποπτεία) είναι ένα πολύ συνηθισμένο μέρος της προβλεπόμενης διαδικασίας που ακολουθεί το ΔΝΤ μετά από ένα πρόγραμμα».

«Και θα συντονίσουμε την μεταπρογραμματική μας εποπτεία με τις προσπάθειες παρακολούθησης των Ευρωπαίων εταίρων. Και δεδομένου ότι εργαζόμαστε τόσο στενά με τους Ευρωπαίους και διαθέτουμε συμπληρωματικούς τομείς τεχνογνωσίας, θα ήταν λογικό από πρακτική άποψη το ΔΝΤ να συνδυάσει την αποστολή του με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ακόμη ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει στις 27 Ιουλίου για να συζητήσει την έκθεση του Άρθρου 4 για την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έκθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει και τις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους (DSA), αναμένεται ότι θα δημοσιευτούν λίγες μέρες αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, η Κομισιόν ανακοίνωσε το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας, στο οποίο αναφερόταν πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει όπου χρειάζεται. Σήμερα, με τη δήλωση του κ. Ράις καθίσταται σαφής η εμπλοκή του Ταμείου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here