Ο Ρέγκλινγκ «καρφώνει»και διαψεύδει τον Σταϊκούρα: Συζητήσαμε μείωση του αφορολόγητου ως αντιστάθμισμα για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων

Σε πανηγυρική διάψευση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα προχώρησε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγλρινγκ, επιβεβαιώνοντας, παρά τις διακριτικές διαψεύσεις του υπουργού, ότι συζήτησε μαζί του το θέμα της ενδεχόμενης μείωσης του αφορολογήτου!

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι συζήτησε με τον Χρ. Σταϊκούρα τη φορολογική πολιτική. «Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους φόρους το οποίο, επί της αρχής, είναι θετικό καθώς αυτό είναι φιλικό προς την ανάπτυξη» είπε ο Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε:

«Για εμάς, το ερώτημα είναι τι είναι φιλικό προς την ανάπτυξη και τι όχι. Είναι γεγονός ότι η φορολογία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις αλλά και τα φυσικά πρόσωπα, είναι υψηλή. Οπότε, η μείωση των φόρων είναι κάτι καλό επί της αρχής. Το ερώτημα είναι πώς χρηματοδοτείται καθώς αυτό σημαίνει λιγότερα έσοδα, όταν οι συντελεστές μειώνονται. Επίσης, πρέπει να συζητήσουμε και την άλλη πλευρά της ερώτησης. Ένα θέμα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης καθώς ο αριθμός πολιτών που πληρώνουν φόρο εισοδήματος είναι σχετικά μικρός σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρεςΗ διεύρυνση της φορολογικής βάσης με φυσιολογικούς φορολογικούς συντελεστές είναι ένας πιθανός τρόπος».

Σημείωσε επίσης πως «δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες» διότι «είναι σχετικά νωρίς γι’ αυτό», αλλά έσπευσε να προσθέσει, ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιστρέψουν το Σεπτέμβριο ώστε να το μελετήσουν λεπτομερώς». Είπε επίσης ότι «ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε ότι θα λάβουμε αναλυτικές πληροφορίες τις επόμενες ημέρες και αυτό αποτελεί θετικό σημάδι για το επίπεδο συνεργασίας».

 

Τη σύνδεση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών με τη μείωση του αφορολόγητου την είχε φέρει ως «παράδειγμα» ο Ρέγκλινγκ και στο συνέδριο του Economist. Αυτό προκάλεσε την απόπειρα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, με σχόλιο αξιωματούχου του έσπευσε να τα «μαζέψει», λέγοντας ότι «η διεύρυνση της φορολογικής βάσης δεν σημαίνει απαραίτητα τη μείωση του αφορολόγητου, καθώς αυτή μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως με τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» και ότι στις συζητήσεις που είχε ο Ρέγκλινγκ στο υπουργείο Οικονομικών με τον Χρήστο Σταϊκούρα… «ουδέποτε ανέφερε το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here