Ο «Έμπολα» πλέον θεραπεύεται υποστηρίζουν γιατροί

Η προσβολή απο τον ιό «έμπολα» δεν μπορεί πλέον να χαρακτηρίζεται ως ανίατη ασθένεια, υποστηρίζουν επιστήμονες, καθώς τουλάχιστον δύο από τις τέσσερις θεραπείες στις υποίες υποβλήθηκαν ασθενείς κατά το ξέσπασμα του ιού στο Κογκό, απέδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα στην επιβίωση των προσβεβλημενων.

Υποστηρίζουν, συγκεκριμένα, ότι το φάρμακο ZMapp, που χρησιμοποιήθηκε κατά την επιδημία Έμπολα στην Σιέρα Λεόνε, στην Λιβερία και στην Γουινέα εγκαταλείφθηκε, όπως και το Remdesivir, καθώς δύο άλλα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία μπλοκάρουν τον ιό, είχαν σαφέστατα καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό υποστηρίζουν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και το Εθνικό Αμερικανικό Ινστιτούτο για Αλλεργίες και Μεταδοτικές Ασθένειες, που υποστήριξαν από κοινού τις δοκιμές των άλλων φαρμάκων για να γίνουν συγκρίσεις.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν τον Νοέμβριο στο Κογκό και πλέον έχουν σταματήσει. Όλες οι μονάδες αντιμετώπισης του Έμπολα χρησιμοποιούν πλέον τα δύο φάρμακα με μονοκλωνικά αντισώματα

«Από εδώ και στο εξής, δεν θα λέμε ότι ο Έμπολα είναι ανίατος», δήλωσε ο καθηγητής Ζαν Ζακ Μογιέμπε, γενικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνας Βιοϊατρικής του Κογκό, που ‘ηταν επικεφαλής των κλινικών δοκιμών και πρόσθεσε: «Αυτή η πρόοδος θα βοηθήσει να σωθούν χιλιάδες ζωές».

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αντιμετώπιση του ξεσπάσματος του Έμπολα στο Κογκό, με τουλάχιστον 2.800 ασθενείς, ήταν η άρνησή τους να αναζητήσουν θεραπεία, σημειώνει στο εκτενές ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Guardian. Εξάλλου μέχρι τώρα, οι πιθανότητες επιβίωσης για τους ασθενείς ήταν μικρές, καθώς το 70% όσων ασθενούσαν από τον Εμπολα έχανε τελικά τη μάχη.

«Τώρα που το 90% των ασθενών μπορεί να πάει στο κέντρο θεραπείας και όταν βγει να είναι εντελώς καλά, οι ασθενείς θα αρχίσουν να το πιστεύουν επιτέλους και έτσι θα έρχονται για να πάρουν τα κατάλληλα φάρμακα», δήλωσε ο δρ Μογιέμπε.

Τα ποσοστά θανάτων από Έμπολα μειώθηκαν σημαντικά για όσους ασθενείς έλαβαν τα μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπεία αμέσως μόλις αρρώστησαν. Το ένα από τα δύο φάρμακα το «114» φέρεται να έχει ποσοστό θνησιμότητας 11% ενώ το άλλο, που λέγεται «Regeneron», μόλις 6%, γεγονός που σημαίνει ότι επιβιώνει πλεον πάνω από το 90% των ασθενών.

Ομως για να τα λέμε όλα (επειδή όχι μόνον εμείς οι Ελληνες μα και όλοι οι ενημερωμένοι λαοί) με τόσα σκάνδαλα στις φαρμακοβιομηχανίες και σε διεθνείς «άμεμπτους» οργανισμούς, ακόμα και στον ΟΗΕ, δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι ότι οι κλινικές έρευνες έγιναν άμεμπτα. Επιπλέον, δεν έχουμε στη διάθεσή μας την αναλυτική κλινική έρευνα για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι ότι τα άλλα φάρμακα ήταν λιγότερα αποτελεσματικά όταν χορηγουνταν εγκαίρως και γενικά είναι γνωστό ότι κάθε θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν χορηγείται εξαρχής. Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων εξαρτάται επίσης απο τις δοσολογίες. Ευχόμαστε φυσικά η έρευνα να ήταν επιστημονικά και ηθικά άμεμπτη και να βρέθηκαν όντως πολύ αποτελεσματικότερες θεραπείες για αυτό το τρομερό νοσημα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here