Του Νίκου Ράπτη

Προκειμένου να  προσελκύσει ψηφοφόρους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός επικαλείται πως το κόμμα του ταυτίζεται με τον «προοδευτικό πόλο» (ΠΠ). Αλλά αυτός, είναι η πανευρωπαϊκή ιδέα περί σύγκλισης των παραδοσιακών προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης. Το κάλεσμα αφορά κυρίως τους σοσιαλιστές, σοσιαλδημοκράτες και εργατικούς (που συρρικνώνονται), τους Πράσινους (που ενισχύονται) και τους παραδοσιακούς αριστερούς (κομμουνιστές και «ριζοσπάστες» ή «ανανεωτικούς» αριστερούς). Μερικοί συμπεριλαμβάνουν και τους κλασικούς φιλελεύθερους.

Στόχος του ΠΠ είναι να αποκρουσθεί η αντεπίθεση του εθνοκεντρισμού, της ξενοφοβίας και του λαϊκισμού, αλλά και να οικοδομηθεί μια νέα προοδευτική ηγεμονία, για βιωσιμότητα, ευημερία, ειρήνη και δημοκρατία στον 21ο αιώνα.

Ο ΠΠ που «πουλάει» προεκλογικά ο πρωθυπουργός, απέχει από αυτό το πρότυπο. Κατ’ αρχήν, ο ΠΠ είναι εξορισμού πολυκομματικός. Είναι μια παράταξη, όχι ένα φουσκωμένο κόμμα. Στην Ελλάδα, τους σοσιαλιστές εκπροσωπεί κυρίως το ΚΙΝΑΛ. Τους Πράσινους, οι Οικολόγοι Πράσινοι. Τους κλασικούς φιλελεύθερους, Το Ποτάμι. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ εκπροσωπούν την παραδοσιακή αριστερά. Ο ΠΠ  δεν μπορεί να ταυτίζεται με την υπερδιόγκωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την σύμπλευση ενός «αστερισμού» πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, στη βάση ενός κοινού προγράμματος.

Αλλά κι από την άποψη των προγραμματικών θέσεων,  ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ απέχει από το να δικαιούται να εκφράσει το σύνολο του ΠΠ. Θα επισημάνω μερικά χτυπητά παραδείγματα:

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, αυτή συνεπάγεται την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη ριζική επανατοποθέτηση της σχέσης μας με τη ζωή και τα ζώα. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που για το οποίο οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων είναι «στρατηγική επιλογή» και ο λιγνίτης «μαύρος χρυσός». Είναι επίσης  το κόμμα που επιδοτεί αδρά τη γουνοποιία και επιδοτεί την κτηνοτροφία διπλάσια από ότι στη γεωργία.

Στα δικαιώματα, ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε το δόγμα της «αποτροπής» των προσφύγων: αν δεινοπαθούν όσοι καταφεύγουν στη χώρα μας, θα ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές προς αυτήν! Αυτή η επιλογή, μεταξύ πολλών άλλων δεινών, κατέστησε την Ελλάδα υπόλογο στα διεθνή φόρα για συστηματική χρήση βασανιστηρίων κατά των προσφύγων (ακόμα και εγκύων γυναικών ή παιδιών), για πρώτη φορά από το 1967-1974. Προοδευτική είναι η καταδίκη αυτής της πολιτικής, όχι η επιδοκιμασία της!

Στην οικονομία και στις ανισότητες, ο ΣΥΡΙΖΑ επιβάρυνε φορολογικά ακόμα περισσότερο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Ούτε τη φορολογική βάση επεξέτεινε, ούτε το μείγμα των φόρων άλλαξε. Οι «φιλολαϊκές» της πολιτικές απευθύνονται κυρίως στους κοινωνικά ισχυρούς, στους «κερδισμένους της Μεταπολίτευσης». Αντί να καταπολεμήσει τη διαπλοκή, προσεταιρίζεται παλιά τζάκια και δημιουργεί νέα. Η ελληνική οικονομία παραμένει αντιπαραγωγική, βρώμικη και κοινωνικά άδικη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει εναλλακτική βιώσιμη οικονομική προοπτική.

Είναι αλήθεια πως οι ευρωεκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για τους πολίτες να ενισχύσουν τον Προοδευτικό Πόλο. Θα το κάνουν όμως ενισχύοντας εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να διορθώσουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, όχι φουσκώνοντας την αλαζονεία του. Όταν ο κ. Τσίπρας μας καλεί να υπερψηφίσουμε στις ευρωεκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του Προοδευτικού Πόλου, στην ουσία μας ζητάει να νεκραναστήσουμε τον δικομματισμό και τη λογική των «άλλων δημοκρατικών δυνάμεων».

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τόλμησε να καθιερώσει την απλή αναλογική, άνοιξε τον δρόμο για την πολυκομματική συνεργασία και την αντικατάσταση του δικομματισμού από τον πολυκομματικό διπολισμό. Αυτή είναι μια δημοκρατική εξέλιξη. Τον Μάιο, οι πολίτες οφείλουμε να την επικυρώσουμε και να τη διευρύνουμε.

Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here