Ο προκλητικός αποκλεισμός των Κυπρίων αναπήρων από την πολιτιστική ζωή

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Σύμφωνα με τη Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, η συμμετοχή των πολιτών με αναπηρίες στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου βρίσκεται σε προκλητικά χαμηλό επίπεδο εξαιτίας της μηδαμινής σημασίας που αρμοδίως δίνεται στην ισότιμη πρόσβαση στους πολιτιστικούς χώρους, υπηρεσίες και δραστηριότητες.

ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χρ Νικολαΐδης

Εξειδικεύοντας την καταγγελία της η ΚΥΣΟΑ επισημαίνει:

* Στις πλείστες εισόδους, αίθουσες και άλλους χώρους όπου διεξάγονται εκδηλώσεις υπάρχουν μόνο σκαλιά που εμποδίζουν τους χρήστες τροχοκαθίσματος να παρακολουθήσουν μια συναυλία ή μια θεατρική παράσταση.

* Τα αρχαιολογικά μουσεία, τα μουσεία λαϊκής τέχνης, τα δημοτικά και άλλα μουσεία και οι πινακοθήκες δεν παρέχουν στους επισκέπτες με οπτική αναπηρία υλικό σε προσβάσιμη μορφή, ή κατάλληλη γι’ αυτούς γραπτή και ακουστική περιγραφή μέσα στο ίδιο το εκθεσιακό περιβάλλον, ούτε και την ευκαιρία να αντιλαμβάνονται τα εκθέματα και με την αφή, και υπόκεινται σε διακρίσεις και αποκλεισμούς από επισκέψεις στους χώρους αυτούς.

* Η εφαρμογή της μεθόδου του υποτιτλισμού υλοποιείται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις με αποτέλεσμα οι πολίτες με βαρηκοΐα να εμποδίζονται από την απόλαυση μιας ταινίας, παρουσίασης, ομιλίας ή συζήτησης που τους ενδιαφέρει.

* Καμιά υπηρεσία στη χώρα μας δε διοργανώνει ξεναγήσεις ή παρουσιάσεις με ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα, αποκλείοντας πλήρως τα άτομα με ακουστική αναπηρία από την παρακολούθηση και συμμετοχή τους σε αυτές.

* Δε διατίθενται στα άτομα με νοητική αναπηρία κείμενα, ένθετα, οδηγοί κλπ. σε εύκολα αναγνώσιμη, καταληπτή ή ενισχυτική και εναλλακτική γι’ αυτούς μορφή, στερώντας τους το δικαίωμα της κατανόησης τέτοιων εγγράφων.

Συνεπεία των πιο πάνω απαράδεκτων, το Κυπριακό κίνημα των ατόμων με αναπηρίες ζητεί κατεπειγόντως ‘‘την παρέμβαση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον τερματισμό των πολιτικών διάκρισης και αποκλεισμού από τις διαδικασίες ουσιαστικής και σε βάθος διαβούλευσης με το κίνημα των ατόμων με αναπηρίες που ακολουθούν οι αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες, καθώς και της άρνησης τους να διαμορφώσουν τους χώρους πολιτισμικής και ιστορικής κληρονομιάς και συναφών υπηρεσιών που λειτουργούν για τον υπόλοιπο πληθυσμό, με τρόπο ώστε να είναι προσβάσιμοι και να παρέχονται στους πολίτες με αναπηρίες οι κατάλληλες διευκολύνσεις, ώστε να απολαμβάνουν ισότιμα τις υπηρεσίες αυτές και να επισκέπτονται μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και τοποθεσίες εθνικής πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας χωρίς εμπόδια, διακρίσεις, περιθωριοποιήσεις και αποκλεισμούς’’.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here