Ο ΠΟΥ εκθέτει την κυβέρνηση: Προτελευταία στην Ευρώπη η Ελλάδα σε πρόσθετες δαπάνες στο ΕΣΥ λόγω κορωνοϊού

Εκθέτει ανεπανόρθωτα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με στοιχεία, αποδεικνύει ότι τα μεγάλα λόγια για ενίσχυση του ΕΣΥ, που είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊου, ήταν ..απλά ψέματα. Η Ελλάδα κατατάσσεται προτελευταία ανάμεσα σε 24 ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά τις πρόσθετες δαπάνες της για ενίσχυση του ΕΣΥ. Πολύ κάτω και από την Αλβανία, την Βοσνία, την Βουλγαρία, τη Ρουμανία!

Τα στοιχεία παρατίθενται στη νέα διαδικτυακή πλατφόρμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπου παρακολουθείται ο τρόπος με τον οποίο τα εθνικά συστήματα υγείας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ανταποκρίνονται στην πανδημία του COVID-19 (HSRM).

Σύμφωνα λοιπόν, με ανάλυση που διεξήχθη από την συγκεκριμένη πλατφόρμα ανάμεσα σε 24 χώρες για τις πρόσθετες δαπάνες που έχουν καταβάλλει με αφορμή την εμφάνιση της πανδημίας, γίνεται φανερό πως η Ελλάδα έρχεται στην προτελευταία θέση.Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, τα στοιχειά της οποίας προκύπτουν βάση των οικονομικών δεδομένων του 2017 αλλά και στοιχεία για τον πληθυσμό που έχουν στη διάθεσή τους τα Ηνωμένα Έθνη για το 2020, η Ελλάδα έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής μόλις 15 δολάρια ανά άτομο, την ώρα που η Λιθουανία που έρχεται πρώτη, έχει ξοδέψει 386 δολάρια ανά άτομο. Όπως διευκρινίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό, στην Ελλάδα οι πρόσθετες δαπάνες που διατίθενται για την υγεία προέρχονται κυρίως από δωρεές ιδιωτών.

Επιπλέον, για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό πόσα επιπλέον χρήματα ξόδεψε η κάθε χώρα στο σύστημα υγείας της μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, γίνεται μία σύγκριση με τις τυπικές κρατικές δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη βάση των στοιχείων του 2017.

Οι επιπλέον δαπάνες λοιπόν, στην Ελλάδα για την υγεία για την αντιμετώπιση του COVID-19 ανέρχονται μόλις στο 1,1% σε σχέση  με τις τυπικές κρατικές δαπάνες.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λάθος κριτική η αξιοποίηση πεπερασμένων πόρων επιβάλλει την ορθολογική και όχι την σπάταλη χρήση τους. Εκ των πρώτων αποτελεσμάτων οι δείκτες αυτοί όχι μόνο δεν εκθέτουν τη χώρα αλλά επιβραβεύουν τις στρατηγικές που ελήφθησαν. Μάλλον κίτρινη κάρτα στον αρθρογράφο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here