Ο Πούτιν ζητά από ΗΠΑ διάλογο με αμοιβαίο σεβασμό

Κάλεσμα προς τις ΗΠΑ, απηύθυνε σήμερα Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για έναν διάλογο βασισμένο στην ίση μεταχείριση και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Στο συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, ο  Πούτιν τόνισε πως οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις παραμένουν σημαντικές για την επίλυση παγκόσμιων κρίσεων. Οι δύο χώρες έχουν διαφωνίες σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αμυντικά ζητήματα και τη δημοκρατία.

«Στο συγχαρητήριο μήνυμά του, ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι, παρά τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, οι ρωσοαμερικανικές σχέσεις παραμένουν ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια», αναφέρεται σε δήλωση του Κρεμλίνου.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Πούτιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βρουν λύσεις στα πιο περίπλοκα διεθνή ζητήματα και να απαντήσουν μαζί στις παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις, αν βασίσουν τη σχέση τους στις αρχές της ισότητας και του αλληλοσεβασμού των συμφερόντων τους, πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Στη δήλωση δεν αναφέρονται παραπάνω λεπτομέρειες, όπως επίσης δεν γίνεται αναφορά στις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί για τον ρόλο της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία και για την προσάρτηση, το 2014, από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας.

Σύμφωνα με το Reuters, το φετινό μήνυμα είχε την ίδια φρασεολογία με το περσυνό συγχαρητήριο μήνυμα που στάλθηκε στον Μπαράκ Ομπάμα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here