Ο Παυλόπουλος σύρεται από Μητσοτάκη και προκαλεί θεσμική κρίση-Επέστρεψε ανυπόγραφα τα Διατάγματα για την νέα ηγεσία της δικαιοσύνης-Την εμπλέκει στην πολιτική αντιπαράθεση

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, σύρθηκε τελικά πίσω από τις πολιτικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θέλει να ελέγξει την επιλογή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη. Ο κ. Παυλόπουλος, όπως αναμενόταν, με την πράξη του να επιστρέψει χωρίς να τα υπογράψει, τα Προεδρικά Διατάγματα για τον διορισμό της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, δημιουργεί ο ίδιος μια αχρείαστη θεσμική κρίση και επιβεβαιώνει την αντιδημοκρατική αντίληψη της νέας κυβέρνησης, η οποία ζητούσε επιτακτικά, να διορίσει αυτή, εν είδει υποχειρίου, την δικαστική ηγεσία!

Και αυτό, για τους εξής λόγους:

  • Ο διορισμός ήταν μια απόλυτα νόμιμα και συνταγματική πράξη του υπουργικού συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας στη Βουλή.
  • Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την ενέργεια του αυτή, αναγνωρίζει ωστόσο συνταγματικό πρόβλημα κάτι το οποίο δεν προκύπτει από την όλη διαδικασία.
  • Αυτό που ενδεχομένως θα μπορούσε να τεθεί ήταν το πολιτικό ζήτημα σχετικά με το αν η προηγούμενη κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της νόμιμης διαδικασίας.
  • Ομως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν έχει καμία αρμοδιότητα και καμία δουλειά να εκφέρει πολιτικές κρίσεις, απόψεις ή προτιμήσεις. Αποκλειστικό του καθήκον είναι να τηρεί και να ακολουθεί τη νομιμότητα και το Σύνταγμα.
  • Αρα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον να αιτιολογήσει, την απόφαση του αυτή ο κ. Παυλόπουλος…

Μετά την εξέλιξη αυτή, η νέα κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει εξ αρχής σε επιλογή νέας ηγεσίας. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν από το μηδέν και σύντομα θα μάθουμε αν θα επιλεγούν νέοι ανώτατοι δικαστές.

Για την ιστορία, στις 31/05/2019 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για την ηγεσία της Δικαιοσύνης ως Πρόεδρο του Αρείου Πάγου την κα Ειρήνη Καλού. Για εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την κα Δήμητρα Κοκοτίνη. Αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας είχαν επιλεγεί η κα Ευαγγελία Νίκα, ο κ. Κωνσταντίνος Κουσούλης και ο κ. Δημήτριος Μακρής.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here