Ο Παναγιωτόπουλος πουλάει τσαμπουκά»: Σενάρια για στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία επεξεργάζεται το ΥΠΕΘΑ

«Ό,τι απειλείται δεν αποστρατιωτικοποιείται, η Ελλάδα δεν προκαλεί, δε θίγει κυριαρχικά δικαιώματα άλλων, αλλά δεν της αρέσει να προκαλείται και να προσβάλλονται τα δικά της δίκαια», απάντησε από την Κοζάνη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών. 

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή πίτας της Νομαρχιακής οργάνωσης της ΝΔ, το βράδυ του Σαββάτου, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αντέκρουσε τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι «εάν χρειαστεί θα απαντήσουμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν ξεπεραστεί οι κόκκινες γραμμές, πράγμα που σημαίνει ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής» και διευκρίνισε ότι «η εντολή στρατιωτικής απάντησης ή εμπλοκής θα είναι του πρωθυπουργού και εάν δεν μπορεί ο ίδιος, θα είναι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ‘Άμυνας. Όλα αυτά είναι ανοικτά, αλλά εύχομαι να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η ώρα και η προσπάθεια μας για ισχυρές ένοπλες δυνάμεις εκεί κατατείνει, ώστε να μην υπάρξει η στιγμή που θα μπορέσει να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», πρόσθεσε.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε ότι «ουδέποτε στο πρόσφατο παρελθόν δεν έχει επιδειχθεί από πλευράς της Τουρκίας τέτοια προκλητική συμπεριφορά», σημειώνοντας ότι όλες αυτές οι προκλήσεις από μέρους της «είναι κλιμακούμενες, μεθοδικές και γίνονται βάση συστήματος».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προσφυγής της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, υπογράμμισε την αντινομία από πλευράς της γείτονος, η οποία, ενώ δεν έχει αναγνωρίσει το δίκαιο της θάλασσας, θα προσφύγει στο δικαστήριο και θα ζητήσει να εκδικαστεί θέμα που αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. «Αλλά με βάση ποιο δίκαιο θα ζητήσει να κριθεί το αίτημα της», αναρωτήθηκε, για να καταλήξει ότι «έχουμε μέλλον σε ότι αφορά την προσφυγή στην Χάγη» και ότι τα περισσότερα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν στην προκειμένη περίπτωση είναι από τουρκικής πλευράς.

Για το θέμα της Λιβύης, ο ΥΠΕΘΑ απέκλεισε την στρατιωτική εμπλοκή της χώρας δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν θέλει να εμπλακεί στο πεδίο αντιπαράθεσης, σε ότι αφορά το στρατιωτικό κομμάτι, έχει όμως υποστηρίξει πολιτικά τον Χάφταρ και αυτό προκύπτει από την επίσκεψη του στην Αθήνα».

Επεσήμανε ότι η υπόθεση, όπως εξελίσσεται, «μετά το εξωφρενικό σύμφωνο συνεργασίας Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης, δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Ελλάδας και ότι αυτό αρχίζει να το καταλαβαίνει και η διεθνής κοινότητα. Η Τουρκία κάνει την δουλειά της και εμείς ως Ελλάδα θα κάνουμε την δική μας δουλειά, θα υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα «θα καταλήξουμε στη νέα δομή των Ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το αμυντικό δόγμα που θα προκύψει από την πολιτική εθνικής άμυνας, που είναι υπό αναθεώρηση, για πρώτη φορά, από το 2011». Ο προσανατολισμός που υπάρχει, θα περιλαμβάνει ευέλικτο σχήμα με μαχητική ικανότητα και ευελιξία και περισσότερους επαγγελματίες οπλίτες. Προανήγγειλε επίσης ότι τον επόμενο μήνα θα υπάρξει προκήρυξη για την πρόσληψη 2000 επαγγελματιών οπλιτών στις Ειδικές Δυνάμεις και σε ορισμένες τεχνικές ειδικότητες στο Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία.

Άσκησε κριτική στους προκατόχους του για καθυστερήσεις σε ότι αφορά την την προμήθεια ανταλλακτικών για τη συντήρηση των μαχητικών αεροσκαφών Μιράζ, μίλησε για μεγάλες καθυστερήσεις στο θέμα της προμήθειας έξυπνων τορπιλών για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό που θα πρέπει να γίνει στις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here