Ο παγκόσμιος χάρτης της κλιματικής αλλαγής-Ποιές χώρες θα χτυπηθούν πρώτες

Τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή σε διάφορες μεγαλουπόλεις του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, την οποία δεν αποδέχεται η διοίκηση Τραμπ ενώ ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την συμφωνία του Παρισιού, παρουσιάζει σε χάρτη η Ουάσινγκτον Ποστ.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή μιλούν μερικές φορές για «την αναχώρηση του κλίματος» αναφερόμενοι στο πότε η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε πραγματικά να αλλάζει τα πράγματα. Είναι η στιγμή που οι μέσες θερμοκρασίες, είτε σε μία συγκεκριμένη περιοχή είτε παγκοσμίως επηρεάζονται τόσο, ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι το παλιό κλίμα με ένα τρόπο μένει πίσω. Αυτό είναι κρίσιμο σημείο καμπής. Και αναμένεται πολύ σύντομα αυτό να συμβεί σε πολλές πόλεις.

Μία πόλη φτάνει στο σημείο της «κλιματικής αναχώρησης» όταν ο μέσος όρος θερμοκρασίας της πιο κρύας χρονιάς είναι από εκεί και πέρα θερμότερος από τη μέση θερμοκρασία της πιο θερμής χρονιάς μεταξύ του 1960 και του 2005.

Στο χάρτη που παρουσιάζει η Washington Post φαίνονται οι πόλεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν πιο άμεσα από άλλες το φαινόμενο, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Nature. Πρόκειται για το Λάγος, τη μεγαλύτερη πόλη της Αφρικής με 21 εκατομμύρια κατοίκους που θα φτάσει στο σημείο «αναχώρησης του κλίματος» σε περίπου 16 χρόνια και το Κίνγκστον της Τζαμάικα που θα φτάσει σε αυτό το σημείο περίπου το 2023.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here