Ο Όρμπαν μεταβιβάζει 11 πανεπιστήμια σε ιδρύματα με επικεφαλής συμμάχους του

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε τη μεταβίβαση του ελέγχου 11 κρατικών πανεπιστημίων, μαζί με δισεκατομμύρια ευρώ σε σχετικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, σε ιδιωτικά ιδρύματα των οποίων ηγούνται στενοί σύμμαχοι του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

Οι επικριτές του Ούγγρου πρωθυπουργού κατήγγειλαν αμέσως την κίνηση αυτή ως κυβερνητική παράδοση τόσο της δημόσιας εκπαίδευσης όσο και ενός τεράστιου δικτύου δημόσιων περιουσιακών στοιχείων – συμπεριλαμβανομένων ακινήτων και μετοχών ουγγρικών εταιρειών – στον Όρμπαν και τους υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, τα ιδρύματα θα «διασφαλίσουν την υλοποίηση ζωτικών δημόσιων στόχων» με την αποτελεσματικότερη διαχείριση των πανεπιστημίων, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στην εξουσία. Στο μέλλον, για οποιαδήποτε αλλαγή στους κανόνες που διέπουν τα ιδρύματα, θα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να αλλάξει το νέο σύστημα εποπτείας του Όρμπαν θα απαιτεί το ίδιο επίπεδο πολιτικής υποστήριξης με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συμβούλιο της Ευρώπης: Ηχηρό ράπισμα κατά της Ελλάδας για θέματα ελευθερίας Τύπου
Η μεταβίβαση αυτή θα επιτρέψει στον Όρμπαν και τους συμμάχους του να διατηρήσουν σημαντική επιρροή επ’ αόριστον σε πανεπιστήμια που ήταν ακαδημαϊκά ανεξάρτητα.

Επίσης, μέσα σε λίγες ημέρες, ο κυβερνητικός συνασπισμός του Όρμπαν υιοθέτησε μια σειρά από σαρωτικά μέτρα για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και για τη δυσχερέστερη παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση δαπανά τα δημόσια κονδύλια. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση κατέχει εξέχουσα θέση στην πρόταση της κυβέρνησης για το πώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις έκτακτες επιδοτήσεις που αναμένονται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουγγαρία ζήτησε από την Κομισιόν να διοχετεύσει το ένα πέμπτο των επιχορηγήσεων που δικαιούται να λάβει από το ταμείο ανάκαμψης ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ στον «εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here