Ο ΟΗΕ διαμαρτύρεται για τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα, αλλά οι ΗΠΑ φτιάχνουν μαύρη λίστα και για κράτη που δεν τις «σέβονται»

Η Μισέλ Μπατσελέτ, ύπατος αρμοστής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, δηλωσε ότι η κατασταση στη Βενεζουέλα είναι απαράδεκτη για εσωτερικούς λογους, ομως επιδεινώνεται και με τις κυρώσεις. Εντουτοις ο Τραμπ ανακινωσε ότι θα αποφασίσει κυρώσεις και για κράτη που εξακολουθούν να συναλάσσονται με τη Βενεχουέλα!

Η ύπατος αρμοστής το ΟΗΕ, συγκεκριμένα είπε:

«Η κατάσταση στη Βενεζουέλα καταδεικνύει σαφώς τον τρόπο με τον οποίο οι παραβιάσεις αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων – περιλαμβανομένου του μη σεβασμού των βασικών ελευθεριών και της ανεξαρτησίας κρίσιμων θεσμών- μπορούν να επιταχύνουν την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων Η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών δίνει χώρο σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό διαμαρτυριών, σε ακόμη μεγαλύτερη καταστολή και σε νέες παραβιάσεις των αστικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των κυρώσεων και η τρέχουσα πολιτική, οικονομική, κοινωνική και θεσμική κρίση που προκύπτει ως αποτέλεσμα είναι ανησυχητική».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να εξετάσει πιο εμπεριστατωμένα την κατάσταση στη Βενεζουέλα στις 20 Μαρτίου, παρουσία της Μπατσελέτ. Η τελευταία προσκλήθηκε, τον Νοέμβριο, από το Καράκας να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα προκειμένου να «διαπιστώσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων».

Η Μπατσελέτ (το σοσιαλιστικού κόμματος) είναι πρώην πρόεδρος της Χιλής

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε εν τω μεταξύ σε διαδήλωση στις 9 Μαρτίου, «τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωση των πρώτων κυρώσεων από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα».

Χθες, Τρίτη, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για την κρίση στη Βενεζουέλα Έλιοτ Έιμπραμς ανακοίνωσε πως η Ουάσινγκτον θα επιβάλει προσεχώς και νέους περιορισμούς στη χορήγηση βίζας σε υποστηρικτές του Νικολάς Μαδούρο. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο, μετά τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του καθεστώτος στη Βενεζουέλα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει «δευτερογενείς κυρώσεις» με στόχο ξένες επιχειρήσεις, αν όχι και χώρες, που εξακολουθούν να συναλλάσσονται με εταιρείες της Βενεζουέλα τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν βάλει στη μαύρη λίστα

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here