Ο Μπάμπης, η Liberation, ο «μικρός Κούλης», οι ξένοι ανταποκριτές και τα «γεμάτο χασισοκαπνό Μαξίμου»

O νυν βουλευτής της ΝΔ και μέχρι πρότινος δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου μαζί με τον Άρη Πορτοσάλτε, έδωσαν την δική τους απάντηση στο χθεσινό δημοσίευμα της Liberation, στο οποίο η γαλλική εφημερίδα έγραφε: «Δυναστεία Μητσοτάκη – Ο μικρός «Κούλης» στην εξουσία». Μια απάντηση μάλλον νευρική και αμήχανη, που δεν τιμά ούτε τον ίδιο ούτε τους ξένους ανταποκριτές στην Ελλάδα. Μια απάντηση που προσβάλλει την ίδια την έννοια της δημοσιογραφίας και το ρόλο της.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή της έκδοση, η Liberation αναφέρει σε άρθρο της ότι για τους Έλληνες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα γνώριμο πρόσωπο. Στη συνέχεια σημειώνεται στο πώς η οικογένεια Μητσοτάκη έχει κυριαρχήσει για δεκαετίες στην κεντρική πολιτική σκηνή και πως η νίκη του Κυριάκου σηματοδοτεί την επιστροφή των δυναστειών (Παπανδρέου ή Καραμανλή) που κυβέρνησαν τη χώρα με τη σειρά τους για περισσότερο από μισό αιώνα ενώ επισημαίνει πως οι οικογένειες αυτές έγιναν σύμβολα νεποτισμού και πελατειακών σχέσεων που έχουν καταστρέψει τη χώρα.

Με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο, η συζήτηση ξεκίνησε με τον Παπαδημητρίου να παίρνει την άδεια για το αν μπορεί να βρίσει λίγο τους ευρωπαίους. Η άμεση ανταπόκριση Πορτοσάλτε ήρθε μέσω του επαναλαμβανόμενου ερωτήματος «η Liberation είναι κάτι σαν την Αυγή»;

Το αποκορύφωμα ωστόσο ήρθε από την ανάλυση Παπαδημητρίου για τη δουλειά ξένων δημοσιογράφων στην Ελλάδα ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι ανταποκριτές πολλών ευρωπαϊκών εφημερίδων, έγραφαν για μια Ελλάδα που δεν υπάρχει. Για μια Ελλάδα που τους διηγήθηκαν στα γεμάτα καπνό γραφεία του Μαξίμου τα στελέχια του αποδημούντος ΣΥΡΙΖΑ. Όχι όλοι. Υπάρχουν ανταποκριτές ξένου Τύπου που κάνουν εξαιρετική δουλειά και ξέρουν τα θέματα αλλά και όταν δεν τα ξέρουν κάθονται και τα κοιτάζουν σωστά, αλλά υπάρχει δυστυχώς μια πλέμπα δημοσιογράφων – ανταποκριτών οι οποίοι έγλειφαν τα παπούτσια των Συριζαίων στα γεμάτα καπνό -χασισοκαπνό κιόλας- γραφεία μέσα στο Μαξίμου και έγραφαν μετά ό,τι τους άφηνε το θολωμένο από το χασίσι μυαλό τους. Περί αυτού πρόκειται».

To δημοσίευμα της Liberation

Για επιστροφή των πολιτικών δυναστειών που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το νεποτισμό και τις πελατειακές σχέσεις κάνει λόγο σε άρθρο της η Libération. Και προσθέτει ότι ένα ακόμη στοίχημα για το νέο Έλληνα πρωθυπουργό θα είναι να αποβάλλει το υποκοριστικό «Κούλης» – ο αρθρογράφος εξηγεί στο γαλλόφωνο αναγνώστη ότι προέρχεται από το «Κυριακούλης» που σημαίνει «μικρός Κυριάκος» – το οποίο εδραίωσαν οι αντίπαλοι του.

«Ο Κούλης, με τη σειρά του, θα πρέπει να είναι προσεχτικός. Εκλεγείς χάρη στην υποχώρηση των ποσοστών δημοτικότητας του προκατόχου του και όχι χάρη στον ενθουσιασμό προς το πρόσωπό του, δεν πρέπει να ξεχνά ότι από την έναρξη της κρίσης, οι Έλληνες είναι έτοιμοι να καταστρέψουν την καριέρα όλων των αρχηγών που τους γεμίζουν με υποσχέσεις προτού τελικά τους προδώσουν. Κανείς δεν παρέμεινε στην εξουσία έως τέλους, με τον Τσίπρα να είναι ο μόνος που κατάφερε να ολοκληρώσει [σχεδόν] την θητεία του», καταλήγει το άρθρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here