Μουζάλας: «Ισως και να κλείσουν τα σύνορα, θα το διαχειριστούμε…»

 

ΦΩΤΟ: INTIME ( Γ. ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ)

» Ισως και να κλείσουν τα σύνορα, παρότι η Ελλάδα θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της». Με την  φράση του αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην προσεχή  Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Όπως είπε σε αυτή την περίπτωση «δεν θα δημιουργηθεί κάποιο φαινόμενο, το οποίο θα είναι τραγικό, αλλά θα είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, που θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε».

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο Star τόνισε ότι: «Η Ελλάδα ενοχοποιείται, αλλά η Ευρώπη ήταν εκείνη που βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο προσφυγικό».

Σημείωσε ότι «η πρώτη φορά που συνεδρίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό ήταν στις 27 Απριλίου – ως τότε η Ευρώπη δεν έχει αντιληφθεί τη μεγάλη του έκταση. Οι πρώτες αποφάσεις πάρθηκαν τέλη Μαΐου του 2015».

Παράλληλα, ο κ. Μουζάλας υποστήριξε πως γίνονται προσπάθειες ενοχοποίησης της Ελλάδας από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά στο εσωτερικό, σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει τη βοήθεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το προσφυγικό.

Ο κ. Μουζάλας συνόψισε την εθνική πολιτική για το προσφυγικό στα εξής: τα κέντρα ταυτοποίησης να είναι έτοιμα και να στελεχωθούν, να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς και προαναχωρησιακά κέντρα «αξιοπρεπή για να διεκδικήσουμε επιστροφές». Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση ζητά ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες από Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο και άμεση επανεισδοχή στην Τουρκία όσων δεν αιτούνται άσυλο ή δεν δέχονται οικειοθελή επιστροφή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων από τα παράλια της Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας είπε πως οι ίδιοι, ως κυβέρνηση, είναι υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα καταδεικνύοντας, όχι καταγγέλλοντας.

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν κλείσουν τα σύνορα οι γειτονικές χώρες, ο κ. Μουζάλας απάντησε πως καταρχάς θα μειωθούν οι προσφυγικές ροές, αλλά ο αριθμός των προσφύγων που θα εγκλωβιστεί θα είναι διαχειρίσιμος.

Για το φράχτη του Έβρου, είπε πως αν και καταλαβαίνει το αίτημα για να «πέσει ο φράχτης», που και ο ίδιος φώναζε παλιότερα, σήμερα το πρόβλημα τίθεται διαφορετικά. «Ζητούμενο είναι η ασφαλής διαδρομή, όχι απλώς μια ασφαλής δίοδος, δηλαδή. Δεν αρκεί όμως μόνο ένα πιο ασφαλές πέρασμα, γιατί επίσης στον Έβρο και μετά υπάρχουν κίνδυνοι, αν δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι οι πρόσφυγες θα έρχονται στην Ελλάδα με ασφάλεια και θα συνεχίζουν το ταξίδι τους οργανωμένα» εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής υπουργός περιέγραψε πως τα 475 εκατομμύρια ευρώ αφορούν χρήματα πριν την προσφυγική κρίση, που προορίζονταν για την Ελλάδα ως το 2020 για το μεταναστευτικό, εκ των οποίων έχουν δεσμευτεί περίπου τα 50 εκατομμύρια. Επίσης, 70 εκατομμύρια έχουν έρθει ως έκτακτη επιχορήγηση και έχουν διοχετευθεί στην Υπηρεσία Ασύλου και σε άλλες υπηρεσίες.

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα προαναχωρητικά κέντρα, παραδέχτηκε πως δεν είναι περήφανος και δέχεται την κριτική, καθώς υπήρχαν προβλήματα οικονομικά, στη σίτιση και στην αναδιαμόρφωση των χώρων. Τόνισε πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια και υπολογίζει πως σε ένα μήνα θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Σχολιάζοντας το ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών είπε ότι «έχουμε μείνει σημαντικά πίσω». Για την αντιμετώπιση των ζητημάτων γύρω από τα ασυνόδευτα παιδιά έχει συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από το υπουργείο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF και μη-κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Τι απαντά στις αντιδράσεις

«Το φαινόμενο της μετανάστευσης και των προσφύγων υπάρχει, συνέπειες θα υπάρξουν, η εθνική προσπάθεια είναι να μειωθούν οι συνέπειες. Το πώς θα συνεργαστούμε ώστε να μειωθούν οι συνέπειες είναι το θέμα» τόνισε, απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί ανά την Ελλάδα για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής και κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων.

«Στην Κω βρήκαμε πόρτα»

«Προβλήματα υπήρξαν και στη Σάμο και στη Λέσβο και στην Ειδομένη. Λύθηκαν, σε εισαγωγικά, γιατί διαχείριση κάνουμε του προβλήματος. Είχαμε δημάρχους που ήταν αντίθετοι, τσακωθήκαμε, ήρθαμε σε αντίθεση, αλλά βρίσκαμε κάθε φορά μία λύση στο πρόβλημα για να ισορροπήσουμε το βάρος της τοπικής κοινωνίας με το προσφυγικό. Όπου μπορούσαμε, το κάναμε. Στην Κω βρήκαμε πόρτα».

Σχολιάζοντας την πρόταση των δημάρχων Δέλτα και Ωραιοκάστρου να χωροθετηθεί το κέντρο μετεγκατάστασης της Βόρειας Ελλάδας σε οικόπεδο του ΟΣΕ στα Σφαγεία Θεσσαλονίκης ο κ. Μουζάλας είπε: «Κανείς δεν το θέλει πιο πολύ η λύση που προτείνεται να είναι εφαρμόσιμη λύση, και αυτό θα φανεί αύριο ή μεθαύριο».

Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι η επιλογή του χώρου κατασκευής δεν είναι στη δική του αρμοδιότητα, καθώς το συντονισμό έχει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. «Εγώ έχω αρμοδιότητα να δω αν τα μέρη αυτά συμβαδίζουν με τις επιστημονικές προδιαγραφές που υπάρχουν. Δεν μπορώ να απαντήσω λοιπόν» τόνισε.

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος πρόκειται για έκταση στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης που συνορεύει με τους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Δέλτα. Η πρόταση έχει τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι χρειάζεται συνεργασία και ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο δήλωσε την αντίθεσή του με το γεγονός ότι οι μαθητές των σχολείων στο δήμο Δέλτα προχώρησαν σε κατάληψη. «Ντρέπομαι που τα σχολεία κατέβηκαν για να σταματήσουν αυτό το πράγμα. Τα σχολεία είναι για άλλο πράγμα. Οι γονείς να κατέβουν, αλλά τα παιδιά για ποιο λόγο» επεσήμανε, και πρόσθεσε: «Και αλλού υπάρχουν άνεργοι και φτωχοί. Δεν είναι ο δήμαρχος Σάμου κάτι χειρότερο από το δήμαρχο Κω. Δεν έχουν λιγότερα προβλήματα στην Ειδομένη».

«Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα»

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κέντρα ταυτοποίησης σε ακατοίκητα νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής δήλωσε κατηγορηματικά: «Θεωρώ ότι ήρθαμε να κάνουμε μια σοβαρή συζήτηση. Οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα. Η έννοια ότι ο πρόσφυγας πηγαίνει εξορία είναι μια έννοια ξένη προς την κυβέρνηση».

«Η Τουρκία το κλειδί  για τη διαχείριση του ζητήματος»

Σχετικά με την Τουρκία, ο κ. Μουζάλας επανέλαβε την ελληνική θέση ότι η Τουρκία αποτελεί το κλειδί για τη διαχείριση του ζητήματος, άποψη που σήμερα κυριαρχεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τα 3 δισ. ευρώ και το πλάνο δράσης για την Τουρκία η Ευρώπη το πήρε μετά από δική μας παρέμβαση» τόνισε.

Όσον αφορά στην τροποποίηση των νόμων 2011 και 2014 για τα κέντρα καταγραφής που βρίσκεται σε διαβούλευση, ο κ. Μουζάλας εξήγησε ότι η διάταξη που αναφέρεται στην παραμονή προσφύγων και μεταναστών για 25 ημέρες, «δεν αφορά στα hotspots, αλλά στα προαναχωρησιακά κέντρα μέσα στα hotspots για τους παράνομους μετανάστες. Ο νόμος λέει ότι πρέπει να ταυτοποιούνται σε 24-72 ώρες. Επειδή όλα εξαρτώνται από την ροή και επειδή ο έλεγχος της ροής είναι στα τουρκικά παράλια, πρέπει να έχουμε ένα περιθώριο χρόνου, γιατί δεν μπορούμε να τους ταυτοποιήσουμε όλους».

Για τις φημολογούμενες κοινές περιπολίες του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ο κ. Μουζάλας σχολίασε ότι «αν αυτό αφορά στις ακτές της Τουρκίας, να περιοριστούν οι δουλέμποροι και οι ροές από την Τουρκία, τότε είναι μια θετική είδηση. Αν αφορά και στις δύο ακτές θα πρέπει να δει κανείς αν υπάρχουν εμπλοκές ή όχι».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here