Ο Μητσοτάκης αποτιμά θετικά τη κυβέρνηση και κατηγορεί για λαϊκισμό τους άλλους!

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο 13ο συνέδριο της ΝΔ, αναφέρθηκε στους πρώτους τέσσερις μήνες διακυβέρνησης της χώρας, παρουσιάζοντας ένα αφήγημα με θετικό πρόσημο -κατά την κρίση του- χωρίς ουσιαστική διάθεση για αυτοκριτική. «Δεν θα εξισώσουμε τις λίγες και μικρές αστοχίες του παρόντος με τα πολλά και μεγάλα εγκλήματα του παρελθόντος», αρκέστηκε να πει και προσπάθησε να αποτινάξει από πάνω του το μανδύα μια δεξιάς, νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, μιλώντας για «φιλελεύθερη και προοδευτική πολιτεία» που «δεν ανέχεται πολίτες να ωθούνται στο περιθώριο».

Τονίζοντας πως η κυβέρνηση και η παράταξη εργάζονται «για να επαναφέρουμε τη λειτουργία της δημοκρατίας στις καλύτερες στιγμές της μεταπολιτευτικής περιόδου» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως στην Ελλάδα ο πολιτικός φιλελευθερισμός υπήρξε το βασικό όχημα του εκδημοκρατισμού κι εκσυγχρονισμού της χώρας. «Ύπουλα και συνειδητά, ταυτίστηκε με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό. Κι έτσι στην Ελλάδα βρέθηκε σε αμηχανία, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη επιβαλλόταν ως το αδιαμφισβήτητο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο για κάθε πρόοδο» είπε υποστηρίζοντας ότι ο πολιτικός του χώρος άντεξε την περίοδο της κρίσης καθώς στηρίχθηκε σε τρεις μεγάλες σταθερές: Ανάπτυξη, Δημοκρατία, Ευρώπη, σταθερές που όταν αυτές αμφισβητήθηκαν από τον λαϊκισμό, τότε μετατράπηκαν σε πόλο συσπείρωσης και ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών ομάδων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται ένα κράτος χωρίς γραφειοκρατία, με ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης και αρωγό της επιχειρηματικότητας αλλά και ένα κράτος που θα μετέχει ισότιμα στις ευρωπαϊκές διαδικασίες, ακολουθώντας τα διεθνή δεδομένα στην οικονομία, στην προστασία των ελευθεριών και στις απαιτήσεις για ποιότητα ζωής.

«Είμαστε οι Έλληνες του ευρωπαϊκού πυρήνα. Και πρέπει να ενεργήσουμε ως τέτοιοι. Η απελευθέρωση του πολίτη από την υπέρμετρη φορολογία -με άλλα λόγια, η αναγέννηση του ιδιωτικού τομέα- αποτελεί την αφετηρία», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις πρώτες μέρες της διακυβέρνησης της χώρας λέγοντας πως το κόμμα του έχει ψηφίσει 25 νόμους και τη Συνταγματική αναθεώρηση. Παράλληλα τόνισε ότι οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Ακόμα είπε πως «η οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης, τα capital controls είναι παρελθόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο υψηλότερος από το 2008 και δανειζόμαστε με τα χαμηλότερα επιτόκια από ποτέ».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του περηφανεύτηκε για τη «δράση» στα Πανεπιστήμια και τις καταλήψεις: «Είπαμε ότι θα απελευθερώσουμε τα πανεπιστήμια από τη βία, ότι οι καταλήψεις θα είναι παρελθόν, οι συνοικίες της Αθήνας θα παραδοθούν ελεύθερες από ναρκωτικά και το κάνουμε πράξη», είπε.

Αναφέρθηκε στην ιδρυτική διακήρυξη της Ν.Δ. και σημείωσε «ο ιδεολογικός πυρήνας με τα δύο του συστατικά – την ατομική ελευθερία και την κοινωνική φροντίδα- είναι που τροφοδοτεί την διαρκή μας ανανέωση» και με πρόταγμα τη σύγχρονη εποχή σημείωσε ότι «χωρίς ατομική ελευθερία δεν υπάρχει συλλογική ευημερία.

Έκανε αρκετές αναφορές στον ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Καραμανλή αλλά και στον Ελευθέριο Βενιζέλο και σημείωσε πως το θεμελιώδες δίπολο – ισχυρό κράτος και ισχυρός πολίτης- «υπήρξε το ανθεκτικό θεμέλιο της δημοκρατίας μας».

Από την ομιλία του δεν έλειψαν και αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο αγώνας μας δικαιώθηκε και η Ελλάδα άφησε πίσω της την κρίση το ψέμα και την μιζέρια», ανέφερε και τόνισε πως η «Ν.Δ. έχει την πολιτική υπεροχή συσπειρώνοντας τα πιο δυναμικά στοιχεία της κοινωνίας».

Η Νέα Δημοκρατία είναι πάντα νέα και δημιουργικά ανήσυχη, είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δήλωσε πως «πετύχαμε, απαντώντας στην προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, με υπευθυνότητα και χωρίς να υποκύψουμε στον λαϊκισμό, χωρίς μεγάλες υποσχέσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε πως η αλαζονεία και η αυταρέσκεια στην εξουσία «είναι κακός σύμβουλος» ενώ σημείωσε «η χώρα μας έχει, σήμερα, την ισχυρότερη κυβέρνηση στην Ευρώπη και η Ν.Δ είναι το μεγαλύτερο, σε οργάνωση, κεντροδεξιό κόμμα. Το πρώτο που νίκησε τον λαϊκισμό. Όχι αντιγράφοντας τις μεθόδους του, αλλά αντιμετωπίζοντας την ουσία του».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here