Ο Μητσοτάκης άδειασε Ντόρα, Κουμουτσάκο και Κικίλια για τα 12 μίλια

Εκτεθειμένα άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε μία προσπάθεια να δραπετεύσει ο ίδιος μετά το «σφυροκόπημα» του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των 12 μιλίων.

«Το 2018 υπήρχαν και στη ΝΔ απόψεις, σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η επέκταση σε εκείνη το χρονική συγκυρία – αναφέρομαι σε μία επέκταση χωρικών υδάτων που θα γινόταν πριν από την οριοθέτηση ΑΟΖ- θα ήταν ωφέλιμη. Προσωπικά δεν είδα να ανασύρετε κάποια δικιά μου δήλωση για το θέμα γιατί δεν είχα τοποθετηθεί επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Με αυτή του τη φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης άδειασε Ντόρα Μπακογιάννη, Γιώργο Κουμουτσάκο και Βασίλη Κικίλια.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος χαρακτήρισε τρομακτική τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις αντιδράσεις της ΝΔ το 2019.

«Διαχωρίζετε τη θέση σας με πολύ μεγάλη ευκολία από τα στελέχη σας, λες και δεν ήσασταν πρόεδρος του κόμματος τότε. Ή συνειδητά τους αφήνατε να τα λένε;» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τον φόβο πως αν ακολουθεί σήμερα αυτήν την πρακτική ο Κ. Μητσοτάκης, το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον. «Θα τους αφήνει να εκτίθενται με δηλώσεις που ξέρει πως δεν έχουν βάση και έρεισμα και την τελευταία στιγμή θα βγει και θα πει: «Εγώ, δεν το είπα. Είπα άλλα». Αυτό δεν είναι στάση ευθύνης και δεν μπορείτε να λέτε αυτά τα πράγματα από τη θέση του πρωθυπουργού» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατέληξε ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του.

Τι έλεγαν τα στελέχη της ΝΔ

Κουμουτσάκος: Αρνητικό προηγούμενο η τμηματική επέκταση

«Με πρωτοφανή επιπολαιότητα ο Νίκος Κοτζιάς και ο Αλέξης Τσίπρας χωρίζουν τη χώρα στη μέση. Προαναγγέλλουν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων μόνο στο Ιόνιο, και μάλιστα με τη συγκατάθεση του Αλ. Τσίπρα» έλεγε ο Γ. Κουμουτσάκος.

Άλλες δηλώσεις του Γ. Κουμουτσάκου, αυτή τη φορά στη Βουλή: «Αν υιοθετηθεί το σκεπτικό της κυβέρνησης, τότε θα γίνει πράξη μια τμηματική επέκταση των χωρικών μας υδάτων, γεγονός που δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για τη χώρα». «Η εξωτερική πολιτική δεν είναι πεδίο για ασκήσεις εντυπωσιασμού και μάλιστα όταν η συγκυρία έχει τα χαρακτηριστικά της έντασης. Μην το κάνετε!». «Ξέρετε ότι αναφέρομαι στη σκέψη που έχετε διαρρεύσει ή έχετε κοινοποιήσει όσον αφορά ορισμένες ενέργειες που σκέφτεστε να κάνετε στο Ιόνιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων. Μην το κάνετε!» τόνιζε.

Κικίλιας: Προσχωρούμε στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας

Ο τότε τομεάρχης  Άμυνας Βασίλης Κικίλιας δήλωνε στις 21 Οκτωβρίου 2018: «Στην παραλαβή – παράδοση του υπουργείου Εξωτερικών, ένας σοβαρός πολιτικός, κατά τα δικά του λεγόμενα, αποφάσισε κατά την αποχώρησή του να προαναγγείλει την αποσπασματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια και χειρισμούς στα θέματα της ΑΟΖ. Δεν γίνεται έτσι σοβαρή εξωτερική πολιτική, δημιουργώντας τετελεσμένα κατ’ αποκοπή και προσχωρώντας στην επιχειρηματολογία της Τουρκίας, που μιλάει για ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο».

Ντότα Μπακογιάννη: Απόφαση αντίθετη με τις πάγιες θέσεις μας

Στις 28 Οκτωβρίου 2018 η Ντόρα Μπακογιάννη δηλώνει αντίθετη με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. «Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα είναι επιπόλαιος και εξαιρετικά βλαπτικός για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Μια τέτοια απόφαση απαιτεί εθνική στρατηγική και ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Ταυτόχρονα, είναι αντίθετη με την πάγια άποψη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ότι αποσπασματικές επιμηκύνσεις της αιγιαλίτιδας ζώνης δίνουν περαιτέρω επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά να μιλά για ιδιαιτερότητα του Αιγαίου» υποστήριζε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here