Ο Ματέο Ρέντσι επιστρέφει-Επανεξελέγη επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, που παραιτήθηκε μετά το δημοψήφισμα, επανεξελέγη την Κυριακή, με χαρακτηριστική άνεση και μεγάλο ποσοστό, επικεφαλής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, με καταμετρημένο το ένα εκατομμύριο ψήφους ο Ρέντσι συγκεντρώνει πάνω από το 73% των ψήφων. Σε ό,τι αφορά τους άλλους δυο υποψήφιους, ο υπουργός δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο λαμβάνει έως τώρα ποσοστό 18% και ο περιφερειάρχης της Απουλίας Μικέλε Εμιλιάνο γύρω στο 7%.

Στη ψηφοφορία εκτιμάται ότι συμμετείχαν συνολικά 1,9 και 2 εκατομμύρια πολίτες, σύμφωνα με το Δημοκρατικό Κόμμα, αριθμός συμμετοχής μικρότερος σε σχέση με προηγούμενες ψηφοφορίες στις οποίες οι ψηφοφόροι άγγιζαν τα τρία εκατομμύρια, αλλά ικανοποιητικός σε σχέση με τις συνθήκες.

«Σήμερα ήταν γιορτή της Δημοκρατίας», δήλωσε ο Ματτέο Ρέντσι, ο οποίος κέρδισε την αναμέτρηση για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Η σχέση μας αυτή με τον λαό αποτελεί και την μοναδικότητά μας», δήλωσε ο Ματτέο Ρέντσι, ενώ πρόσθεσε ότι «η εναλλακτική στον λαϊκισμό και στη γραφειοκρατία είναι η Δημοκρατία». Επανάλαβε δε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να ζητά μια Ευρώπη πιο αλληλέγγυα και να προτείνει ουσιαστικές εναλλακτικές.

«Θέλουμε μια Ευρώπη η οποία να μπορεί να αντιπροσωπεύει πραγματικά τους πολίτες της», είπε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νέος γραμματέας των Δημοκρατικών, ευχαριστώντας τους υποστηρικτές και συνεργάτες του. Δήλωσε περήφανος επίσης για τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε με την κυβέρνησή του, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αναμένεται να διαπιστωθεί τώρα αν ο Ρέντσι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι ή αν θα αυξήσει την πίεση με στόχο να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, και αν θα μπορέσει να καταφέρει να πετύχει έναν κάποιο συμβιβασμό στο κοινοβούλιο με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ώστε να εγκριθεί ένας νέος εκλογικός νόμος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here