Ο μαγνητικός βόρειος πόλος μετακινήθηκε από τον Καναδά στη Σιβηρία

Ταχύτατα μετακινείται την τελευταία δεκαετία ο μαγνητικός (όχι ο γεωγραφικός) βόρειος πολος όπως και ο νότιος κατ΄αναλογία. Οι επιστήμονες εικατολογουν ως προς το αίτιο, χωρίς πάντως να ανησυχούν ιδιαίτερα. Εικάζουν ότι μάλλον οι δυο πολοι ετοιμάζονται να αλλάξουν θέση, κάτι που έχει συμβει άλλες φορές (και πάλι εικάζουν) στο παρελθόν. Δηλαδή ο πόλος μετακινείται τόσο πολύ, ώστε φτάνει κάποια στιγμή στον αντίποδά του. Απλώς αυτό του παίρνει γύρω στα 10.000 χρόνια -λένε οι γεωλογοι και οι σεισμολογοι και οι φυσικοί.

Μεχρι πρότινος η ταχύτητα «μετακινησης» του βόρειου πολου ήταν γυρω στα 45 χιολιομετρα το χρόνο, αλλά πλεον προσεγγίζει τα 75 χιλιομετρα και κατευθυνεται τάχιστα προς τη Σιβηρία.

Εικάζουν ότι η επιτάχυνση οφείλεται στο οτι οι πολοι ετοιμαζονται πάλι για αλλαγή φρουρας

Αυτό μοιάζει απειλητικό, αλλα αν πιστέψουμε τους ειδικους μάλλον δεν ειναι τόσο τρομερό όσο ακουγεται. Εχει ξανασυμβει εξάλλου, μόνο που δεν ειμαστε εμείς εδώ -οι ανθρωποι δηλαδη. Γιατί η ταλευταία αλλαγή έγινε πριν απο 500 εκατομμύρια χρόνια.

Η «τράμπα» στους πόλους μπορεί να επηρεάσει τα μεταναστευτικά πτηνά και το οικοσύστημα κατά άγνωστο τρόπο, και οι επιστημονες δεν ομονοούν ως προς τις συνέπειες της αλλαγής αυτής. Αν και ορισμένοι εικάζουν ότι η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει σεισμούς και τρομερά τσουνάμι επί δεκαετίες ή και αφανισμό ειδών, οι περισσότεροι θεωρουν ότι οι «προφητείες καταστροφής» που ενδύονται επιστημονική τεκμηρίωση δεν ευσταθούν και η αλλαγή θα γίνει τόσο σταδιακα που μάλλον δεν θα την πάρουμε χαμπάρι

 

Η μετακίνηση των πόλων συνιστά προβλημα πάντως σιγουρα για τις πυξιδες, τη ναυσιπλοϊα και τα GPS Η πυξιδα χάνει κατά μέσο όρο μία μοιρα ανα πενταετία . Ομως τώρα που επιταχύνει ο πόλος, χάνει κάτι παραπάνω. Ορισμένα αεροδρόμια έχουν τροποποιήσεικαι τους διαδρόμους προσαπογείωσης για να αντιστοιχούν στα νέα ρευστά δεδομένα, επειδή είχαν την φαεινή (λάθος εξαρχής) να τα ονομάζουν με τη μοίρα τους στο μαγνητικο πεδιο της γης.

Να πουμε βεβαια το βασικό για όσους δεν το θυμωνται απο το σχολειο, ότι ο μαγνητικός πόλος διαφέρει απο το γεωγραφικο πόλο και ότι η γη δεν περιστρέφεται λόγω του μαγνητισμού των πολων της, οπότε θα συνεχίσει να περιστρέφεται κανονικά αενάως -στο διάστημα και να θέλεις να φρενάρεις, δεν μπορείς.

Επίσης να πούμε ότι ο βορειος πολος μετακινείται διαρκως, και ότι το καινουργιο στοιχείο είναι η επιτάχυνση

Οταν εμείς σκοτωνόμασταν στον εμφυλιο του 1831, με τον Μιαούλη και τον Κανάρη να αλληλοσκοτώνονται ο ένας στο πλευρό των Υδραίων και ο άλλος στο πλευρό του Καποδίστρια, κάποιοι ανακάλυπταν το βόρειο πολο. Εκτοτε τον μετρούν και αποδίδουν τις αλλαγές του στις αντιστοιχες μετακινήσεις στο περίβλημα του πυρήνα της γης, ο οποίος είναι σχεδόν σκέτο σίδερο. Γύρω δηλαδή απο τον συμπαγή πυρήνα (που είναι πάνω-κάτω στο μεγεθος της Σελήνης), υπάρχει ενα ρευστό περίβλημα που έχει πάχος 2.400 χλμ. και που συνίσταται σε σίδηρο και νικέλιο Αυτός είναι ο εξωτερικός πυρήνας, οι μεταβολές του οποίου επηρεάζουν τη θέση του μαγνητικου βόρειο πολου

Καθώς το ρευστό υλικο στον εξωτερικό πυρήνα μετακινείται, αλλάζει και ο πόλος. Στην κατωτέρω απεικονιση, βλέπουμε την πορεία του, αν και στην πραγματικότητα κάνει και πολλά ζιγκ-ζαγκ

Αποτέλεσμα εικόνας για north pole magnetic

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here