Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός φέρεται να επιστρέφει στο Λίβανο, αλλά η οικογένειά του πιθανόν κρατείται σε ομηρεία στην Αραβία

Μέσω twitter έγινε γνωστο οτι ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ Χαρίρι για τον οποίο ανησυχει εδώ και 10 μέρες η διεθνής κοινότητα, προτίθεται να επιστρέψει στον Λίβανο από τη Σαουδική Αραβία όπου κρατείται ή διαμένει -εντουτοις στο ίδιο τουίτερ αναφέρεται ότι «η οικογένεια του Λιβανέζου πρωθυπουργου θα παραμείνει στην πατρίδα της, τη Σαουδική Αραβία»

Παρότι ο Σαάντ αλ Χαρίρι έχει δυο υπηκότητες (λιβανέζικη και σαουδαραβική) το γεγονός ότι η γυναίκα και τα παιδιά του θα μεινουν στη Σαουδικη Αραβία δεν σημαίνει διόλου ότι αυτό συνιστά «πατριωτική» επιλογή τους -μπορεί και να σημαινει ότι θα ζουν ως όμηροι των Σαουδαράβων για να εκτελεί ο Χαρίρι τα σχέδιά τους στο Λίβανο. Εκείνο που διακαώς και χονδροειδώς απαιτούν οι Σαουδάραβες, είναι να μειώσουν την πολιτική δύναμη της Χεζμπολάχ και τους φιλοϊρανούς σιίτες του Λιβάνου

Το ιστορικό

Στον αραβόφωνο κόσμο υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των  σουνιτών Σαουδαράβων και των σιιτών Ιρανών. Ουσιαστικά είναι «μονομαχία» για το ποιος θα κάνει κουμάντο στον αραβικο κόσμο και στα πετρέλαιά του. Η ιδιαίτερα ανησυχητική αστάθεια στην περιοχή κλιμακώνεται διαρκώς από τότε που η Σαουδική Αραβία σχηματισε στρατιωτικό συνασπισμό με τους «δικούς της» ηγέτες και κήρυξε ουσιαστικά τον πολεμο στην πολύπαθη (και σιιτική) Υεμένη.

Πριν από ένα μήνα, η Σ. Αραβία, στο πλαίσιο της αντιπαλότητάς της με τον άλλο ισχυρό του αραβικού κόσμου, το σιιτικό Ιράν, προφασιζόμενη θρησκευτικά και «τρομοκρατικά» ζητήματα, στοχοποίησε και απομόνωσε το Κατάρ, επειδή είναι φιλικό προς το Ιράν (η επισημη δικαιολογία ηταν ότι το Κατάρ είναι «φιλοτρομοκρατικό» επειδή έδωσε λύτρα στο Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να απελευθερωθουν όμηροι, μέλη της βασιλικής οικογενειας του Κατάρ)

Πριν από δέκα μέρες ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, που θεωρείται άνθρωπος της Σ.Αραβίας στο Λίβανο, πήγε στην Σ. Αραβία και από εκεί ανακοίνωσε από τηλεοράσεως την παραίτησή του, καταγγελοντας ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του (αφήνοντας να εννοηθεί ότι σχεδίαζαν τη δολοφονία του οι πολιτικοί του αντιπαλοι, δηλαδή η Χεζμπολάχ και το Ιράν που την στηρίζει)

Οι Λιβανέζοι αμέσως μίλησαν για καθεστώς εκβιασμού και ωμής παρέμβασης, καταγγέλλοντας ότι ο Χαρίρι δεν έκανε όλα τα χατήρια της Σ. Αραβίας στο Λίβανο και γι αυτό οι Σαουδάραβες τον εξανάγκασαν σε παραίτηση και ότι ουσιαστικά τον κρατούν παρά τη θέλησή του. Οι Σαουδάραβες διέψευσαν χλιαρά, λέγοντας με θράσσος πάντως ότι «η Χετζμπολάχ έχει καταλάβει όλη την πολιτική σκηνή στο Λιβανο», λες και ο Λίβανος είναι…. επαρχία της Σ. Αραβίας. Ξένοι ηγέτες ενδιαφέρθηκαν για την κατάσταση της υγείας του Λιβανέζου πρωθυπουργού και επέμειναν να εμφανισθεί δημοσίως.

Τότε η Σαουδική Αραβία κάλεσε όλους τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, σαν να επικειτο πολεμους.

Ξένοι ηγέτες αναμίχθηκαν πιο ενεργά και η κατάσταση προφανώς έφτασε σε διπλωματικό αδιέξοδο, οπότε οι Σαουδάραβες εκπόνησαν πιθανόν το «σχέδιο» να αφήσουν  ελεύθερο τον Χαρίρι, αλλά να κρατήσουν σε ομηρεία την οικογένειά του.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here