Ο κύβος ερρίφθη: Στο EWG της Δευτέρας, ξεκινά η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, παρά τις επιφυλάξεις Σόιμπλε

Ξεκινά κι επίσημα η διαδικασία στα ευρωπαϊκά όργανα, σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οπως έγινε γνωστό, στο EuroWorking Group της Δευτέρας, 15 Μαΐου, αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση για την τεχνική οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία συναποφάσισαν ΕΕ και ΔΝΤ στις 25 Μαΐου 2016 και προορίζονται προς εκτέλεση στο τέλος του προγράμματος το φθινόπωρο του 2018.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται πηγή των Βρυξελλών, στόχος είναι οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών και το ΔΝΤ να έχουν πλήρη αντίληψη του τι μπορεί να γίνει ως τις 15 Μαΐου, στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν τις τελευταίες πολιτικές κατευθύνσεις στο Εurogroup στις 22 Μαΐου και οι τελικές αποφάσεις να συμπέσουν με το Εurogroup της 15ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό, κινείται εντός των απώτατων ορίων που χρειάζεται η Ελλάδα, προκειμένου να προλάβει το τελευταίο, πιθανότατα τρένο, για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Το πρόβλημα ωστόσο ονομάζεται Σόιμπλε, αφού ο γερμανός ΥΠΟΙΚ προτιμά να μην ανοίξει σε βάθος συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ισχυριζόμενος ότι αυτά θα εφαρμοσθούν, ούτως η άλλως  μετά το καλοκαίρι του 2018. Η Γερμανία, ενόψει και των εκλογών που έρχονται τον Σεπτέμβριο, δεν επιθυμεί να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι όμως που απαιτεί το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Διαφορετικά απειλεί να αποχωρήσει, εξέλιξη που όμως δεν επιθυμεί με τίποτα η Γερμανία!

Στη μέση αυτής της δίνης βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία καλείται όπως πάντα να πληρώσει τα σπασμένα των μεγάλων, ψηφίζοντας προκαταβολικά μέτρα σε βάρος των πιο αδύναμων κοινωνικά.

Οι γερμανοί πιέζουν αφόρητα τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να τερματίσει το πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε τα αποτελέσματα που περίμενε. Η Γερμανία επιμένει ότι η ευρωζώνη χρειάζεται επιστροφή στην πειθαρχία και την νομισματική αυστηρότητα του παρελθόντος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here